Свиленски: Предложенията на БСП за 300 лв. до 4 клас и безплатни учебници до 12 клас бяха приети

Снимка: БСП

БСП иска да бъдат решавани социалните проблеми

„ПП са длъжни да поемат отговорност за създаване на кабинет и в рамките на втория мандат да положат всички усилия България да има работещо правителство. Без него не могат да бъдат приемани нито закони, нито бюджет, нито да бъдат решавани проблемите на българските граждани. Следващите избори ще родят същото, те няма да решат проблемите на хората, затова депутатите трябва да направим така, че България да има правителство. Ние ще участваме в този процес.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

В предаването “Още от деня“ той обясни, че позицията на левицата против мандата на ГЕРБ и кабинет на проф. Габровски е заявена още преди два месеца – ясно точно и категорично.

„Аз бях изненадан, че кандидатурата на Николай Денков беше представена даже преди да бъде утвърдена от техните национални органи“, заяви социалистът и продължи: „Тоест “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ тръгнаха първо с някакви условия, първото от които беше Изборният кодекс – абсолютно неприемливо за нас. Днес представиха и кандидата за премиер. Нека да ни поканят на разговори, за да видим техните виждания за правителство“, призова той.

Според Свиленски с червени линии и предварителни непреодолими условия няма как да бъде намерена подкрепа. „Темата в момента е бъдещето на България, да има правителство. Да има парламент, който да решава проблемите, които ние решаваме и днес, и вчера, и онзи ден“, допълни той.

„В момента сме в ситуация, в която всички партии, не можейки да съставят кабинет, бягат от отговорността да кажат на българските граждани “ние се проваляме в съставянето на кабинет“. И се чудят как да го направят така, че обществото да не разбере кой е виновен за това, че ще се отиде на избори“, коментира той и даде пример с непреодолимото условие за хартиената бюлетина. „Ние няма да се откажем – това решение е взето, премислено, оценено“, категоричен е депутатът от БСП.

По думите на социалиста хартиената бюлетина и Изборният кодекс не могат да бъдат разделителна линия. „Няма нищо общо между правителство и хартиена бюлетина, между управляващо мнозинство и Изборен кодекс. Това са коренно различни неща, нарочно вкарани в обществения дебат като разделителната линия – вкараха ги ПП и ДБ“, посочи той и допълни, че тази идея на левицата е от 47-ото НС и тогава са намерили подкрепа в “Продължаваме промяната“.

Свиленски е категоричен, че следващата седмица ще бъде отхвърлено ветото на президента върху ИК. „Даже с усилията, които е положил президентът и администрацията му, не са успели да намерят достатъчно аргументи“, смята той.

БСП иска да бъдат решавани социалните проблеми, проблемите на левите хора. „Днес българският парламент отказа дебат за това младите хора до 26 г. да бъдат освободени от данъци, отказа дебат за бъдещето на младите си хора, за демографския проблем“, припомни Свиленски и обясни, че за решаването на този проблем трябва да се върви стъпка по стъпка: „Приехме 300 лева за всяко дете за първия учебен ден от първи до четвърти клас. Безплатни учебници до 12-ти клас също се прие“, посочи социалистът като примери за вече приетите социални политики на левицата.

Ако от левицата бъдат поканени на разговори с втория мандат, то те ще отидат. „Ние сме партия, която може да седне и да говори с всички, които искат да говорят. Цената я видяха българските граждани – два пъти повишение на пенсиите“, припомни социалистът.

Във връзка с разминаванията в позициите между БСП, от една страна, и ПП и ДБ, от друга, Свиленски заяви: „Общата точка между нас е бъдещето на България, това хората да живеят по-добре, да се подпомогне бизнесът. Ще си говорим за цените на парното, която скача с 40%, за цената на водата, която скача с 22%. Това чакат хората – решение на тези въпроси. Очакваме да видим тяхната програма и приоритети, за да седнем на масата на преговорите и да покажем на българските граждани, че има отговорни народни представители, които мислят за тях, а не за собственото си оцеляване“, заключи социалистът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK