Свилен Блажев - не човек, а явление

снимки: infomreja.bg

С изложба от над 200 картини в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" художникът Свилен Блажев отбеляза своя 60-годишен юбилей. Експозицията показва естествения ход на един творчески процес и 35-годишния творчески път на знаменития кюстендилски автор.

Творбите му са изложени във всички зали на галерията. В недовържената част на културната институция пък са подредени негови провокативни инсталации.

Десетки приятели и ценители на творчеството на Свилен Блажев, плеяда от академици и професори, кмета на община Кюстендил Петър Паунов, областния управител Иван Каракашки, председателя на Съюза на българските художници Любен Генов и много други почитатели на изкуството се събраха на празничния 1 ноември - Ден на народните будители, за да поздравят юбиляра. Сред тях бе и художникът Светлин Русев.

"Какъв по-хубав ден от този да откриеш изложбата на твой колега и съгражданин, запилял се в дебрите на изкуството и духовността. Свиката, както всички го познаваме и наричаме, е една противоречива натура, с която невинаги съм се разбирал в личен план, но пред чиято творческа сила винаги съм се прекланял", каза при откриването на изложбата директорът на кюстендилската галерия Валентин Господинов.

„Тук не става въпрос за човек, а за явление. Радвам се, че можем да отбележим неговия юбилей на това свято място, защото само този храм вероятно е достоен за личности като него", заяви в приветствието си кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

"Ние, лекарите, мислим, че хората на изкуството са част от лечителите на нашето пространство и хората", обяви и заместник-министърът на здравеопазването проф.Чавдар Славов, който поднесе поздравителен адрес.

"Какво става с теб, когато си роден в Кюстендил? Какво става, когато от малък си на една земя и в една атмосфера, в която дишат векове и когато си надарен с дарба и чувствителност - става Свилен Блажев", каза Ружа Маринска, съставител на голям каталог с творбите на художника, издаден в чест на неговата годишнина.

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в гр. Кюстендил. През 1980 г. завършва Националната художествена академия, специалност стенопис в класа на проф. Димо Заимов. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Художникът живее и работи в Кюстендил.

Блажев има над 25 самостоятелни изложби в България (София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков) и в чужбина (Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург, Цюрих). Участва в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ.

През 1999 г. прави самостоятелна изложба в НХГ, с което става най-младия жив художник, поканен със собствена експозиция там. Най-голямата му изложба е през 2009 г. в НХГ и има ретроспективен характер. През 2011 г. участва в изложбата „Съвременни български художници”, организирана от НХГ и НДК.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//