Светът е в Банско! С церемония дадоха начало на слаломите

Снимка: Infomreja.bg

Световната купа е у дома си!

Най-добрите скиори на планетата мерят сили в Банско.

Ски писта „Томба“ е предизвикателството, пред което се изправят претендентите за Световната ски купа.

Откриването на спортното събитие започна с музикална програма в центъра на курорта. По вкуса на всички бе кулинарното шоу на Ути Бачваров.

На сцената излязоха кметът на Община Банско – Стойчо Баненски, министърът на туризма – Зарица Динкова, министърът на спорта – Димитър Илиев, президентът на Федерацията по ски – Цеко Минев, „златната осмица“ на родния футбол – Христо Стоичков, Мая Христоскова – изпълнителен директор на концесионера „Юлен“ АД.

Кметът на Банско пожела на скиори, треньори, организатори и ръководители достойно представяне в стартовете.

Състезанията по ски са празник на младостта, спорта, здравето и общуването с природата. Така е вече цял век! Тази година, точно през месец февруари, и точно тук – в Банско, отбелязваме два вековни юбилея -100-годишнина на Международната федерация по ски и 100-годишнина от създаването на Българската федерация по ски, емоционално обяви Баненски, придавайки на събитието още по-тържествена окраска.

Светът е в Банско, каза Цеко Минев, който бе поздравен лично за постигнатото от Христо Стоичков.

На свой ред Камата каза, че с гордост носи почетното звание „гражданин на Банско“ и се чувства отговорен да прославя пред света курорта.

Скъпи гости, гордея се, че отново съм сред вас. Когато преди много години получих тази покана да стана почетен гражданин на Банско, го приех с голямо задължение и голяма обич, за да мога да представлявам Банско, където и да съм по света. Банско е малък град, но хората тук са с големи сърца. Искам да ви благодаря за това, което правите за града и за това още един път Банско и България да се почувстват в още по-голямо измерение. Не един и два пъти сме показвали, че Банско може да е домакин на такива големи състезания. Благодарение на г-н Минев, който от първия ден, когато гореше нямаше нищо, постави първия камък, за да покаже на целия свят къде е Банско, днес сме свидетели, че го можем. Г-н Минев, благодаря ти, дерзай и не забравяй какво е Банско. С теб продължаваме да бъдем всички хора, които обичат ските, включително и аз, за да бъдем горди, че утре и в неделя българският химн ще звучи високо", каза още в словото си носителят на "Златната топка", каза Стоичков.

В четвъртък - 8 февруари, на пистата Бъндеришка поляна Стоичков отбеляза 58-мия си рожден ден.

Министър Динков и Илиев пожелаха успех на състезателите.

От сърце пожелавам успех на всички състезатели, знам колко е трудно да се подготвиш за такова голямо състезание и какви емоции бушуват във всеки един от атлетите. Пазете се, бъдете бързи и този, който се е подготвил най-добре, да победи, каза Илиев.

За втори път в рамките на по-малко от месец България посреща световния елит в зимните спортове след проведената Световна купа по сноуборд в Пампорово. Искам да благодаря на Българската федерация по ски, която тази година чества своята 100-годишнина, за отлично създадената организация на Световната купа по ски, каза още министър Илиев. За участие в състезанието у нас пристигнаха рекорден брой състезатели от над 20 държави, което показва значимостта му.

Заедно с министър Илиев в Банско бе и заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Министерство на туризма подкрепя и ще продължи да бъде сред активните поддръжници на развитието на зимните спортове в България. Именно огромните инвестициите и усилия в зимните ни курорти превърнаха страната ни в утвърдена дестинация за зимни спортове, каза Динкова.

През 2024 г. за първи път в историята си, България домакинства в рамките на един сезон стартове за Световната купа по ски алпийски дисциплини и Световната купа по сноуборд. Напълно заслужено, защото от 2003 година Банско, Боровец, Пампорово и Осогово са приели и 13 Европейски купи в алпийските ски и в сноуборда, които също са проведени на най-високо ниво.

Очаква се стартовете в Банско да проследят около 200 млн. души от малкия екран, а това е голямо признание за всички в държавния и частния сектор, защото най-добрите алпийци вече признават зимните ни курорти за едни от най-добрите не само в Европа, но и в света.

На 10 и 11 февруари Бъндеришка поляна приютява почитателите на ските, които могат да подкрепят спортистите.

През двата дни ще се състезават 85 и 90 скиори (съответно събота и неделя). 

В неделя Алберт Попов ще се състезава в слалома за Световната купа по ски пред родна публика.

През уикенда в Банско ще бъдат още словенската олимпийска шампионка по ски Тина Мазе, Марк Жирардели и Алберто Томба.

Една от най-големите звезди на алпийските ски от близкото минало Тед Лигети ще бъде специален гост на Българската федерация по ски.

„Мистър Гигантски слалом“ е втората голяма звезда след Алберто Томба потвърдила присъствие за най-голямото спортно събитие в България за 2024 г, което съвпада и с вековния юбилей на федерацията ни по ски. По време на своята успешна кариера Лигети има 336 старта за Световната купа в които 25 победи (24 в гигантския слалом и 1 в Супер Комбинацията) и общо 52 подиума. На световното в Шладминг 2013 той печели 3 златни медала (Гиг.слалом, Комбинация и Супер-г) и изравнява по брой титли от едно първенство на планетата легендата Жан Клод Кили (Фр), който постига това през далечната 1968 г. 
Лигети има и 2 олимпийски титли в Комбинацията от игрите в Торино 2006 г. и в Гигантския слалом от Сочи 2014. Американецът е участвал в 8 старта от Световните купи в Банско, като най-предното му класиране е четвърто място в Супер Комбинацията през 2011 г. 

В събота купонът продължава в центъра на града с музикална фиеста и награждаването на победителите.

От сезон 2007/08 Банско е домакин на осем събития от календара на Световната купа по алпийски ски на ФИС, включително четири състезания за жени и четири за мъже в различни ски дисциплини. Банско успешно организира три състезания от Световната купа на FIS по сноуборд и бе удостоен с честта да бъде домакин на Световното първенство по алпийски дисциплини на FIS за юноши през 2021 г. Банско допълнително затвърди репутацията си, като успешно домакинства на Световното първенство по сноуборд за юноши на FIS през март 2023 г.

Перфектната организация на състезания от такъв ранг е атестатът FIS да повери на Банско организирането на най-зрелищното събитие в алпийските ски – световната купа за мъже. А слоганът - „Банско, където Световната купа се чувства у дома си“ изрази с няколко думи мнението на състезатели, организатори, домакини и зрители.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK