Световният пробег на мира ще премине през 11 български града

Снимка: ММС

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков взе участие в откриването на Световния пробег на мира.

Международната щафета стартира от Националния стадион „Васил Левски“ в София и за пет дни ще премине през 11 градове в България, след което ще се отправи към Гърция като част от 7-месечна обиколка на 48 държави в Европа. Това е най-мащабната и продължителна масова проява, посветена на мира.

„В Древна Елада войните са спирали, когато е имало олимпийски игри, в чест на спортистите, които се състезават. Още тогава спортът е помагал за постигане на мир. Благодаря на всички участници в Пробега на мира и на медиите, които ще го отразят, защото благодарение на тях все повече хора могат да видят, че спортувайки ставаме по-добри“, заяви Асен Марков.

Световният пробег на мира обединява радетели за мир от всички краища на света. През годините факелът е бил в ръцете на известни личности от различни сфери на обществения живот като Нелсън Мандела, Далай Лама, папа Йоан Павел ІІ, майка Тереза, Мохамед Али, Михаел Шумахер, Карл Люис, Арнолд Шварценегер, Пол Макартни и др. Пробегът се организира в България за първи път през 1997 г.

Горящият факел се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от нация на нация, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и държави.

 

КОМЕНТАРИ

Сергей15:19 - 27.02.2018
Изключително вдъхновяващо събитие :)
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK