Световният елит при дамите в алпийските ски дисциплини е в Банско

Снимки: Община Банско

Вчера на Ски зона Банско започна надпреварата в стартовете за Световната купа по ски 2020

При перфектни условия за състезания от световен ранг, вчера на писта "Марк Жирардели" в Ски зона Банско започна надпреварата в стартовете за Световна купа по ски Банско 2020.

Най-добрите в света алпийки демонстрираха пред ентусиазираната публика висша класа с екстремната дисциплина спускане. Музика, окуражителни възгласи, много усмивки и невероятно настроение – такива бяха щрихите, които направиха още по-красива огряната от слънце Бъндеришка поляна.

Микаела Шифрин спечели спускането от Световната купа в първия състезателен ден. Американката преодоля трасето под Тодорка за 1:29.79 секунди и записа пета победа за сезона и общо 65-а в кариерата си. За специалистката в техничните дисциплини това е втора победа в скоростна дисциплина след Лейк Луис през 2017 г.

Победата донесе рекорд за Шифрин: тя вече има победи за Световната купа в 16 различни държави - повече от всеки мъж или жена в алпийските ски. Втора на 18 стотни след Шифрин стана Федерика Бриньоне, а на трето място с 23 стотни разлика се класира швейцарката Йоана Хелен.

На четвърта и пета позиция са италианките Елена Куртони и Марта Басино. Грешка малко преди финала отне около секунда на Петра Влъхова (Словакия) и в крайна сметка тя финишира едва шеста.

Oлимпийската шампионка София Годжа (Италия) беше една от 16-те състезателки, които не успяха да завършат състезанието. Шифрин продължава да води в генералното класиране, с 1075 точки в актива си. Втора е Бриньоне със 795 точки, следвана от Влъхова, която има 766 точки.

В събота предстои още едно спускане, а в неделя е супергигантският слалом. Първоначално в Банско трябваше да се проведат две състезания, но отмененото поради лошо време спускане от Вал д’Изер на 21 декември бе преместено в Пирин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK