Световната купа в Банско: Марко Одермат е победителят от съботния старт

Снимка: Infomreja.bg

Най-добрите скиори на планетата показаха уменията си на писта „Томба“

Банско, където Световната купа се чувства у дома си!

В първия ден от Световната купа по ски алпийски дисциплини хиляди почитатели на белия спорт посетиха Бъндеришка поляна.

Най-именитите асове показаха уменията си на писта „Томба“.

Словенската олимпийска шампионка по ски Тина Мазе, Марк Жирардели и Алберто Томба са сред официалните гости.

Една от най-големите звезди на алпийските ски от близкото минало Тед Лигети също е специален гост на Българската федерация по ски.

На подиума се наредиха след блестящо каране: първи Марко Одермат (Швейцария), втори Александър Стийн Олсен (Норвегия), трети Мануел Фелер (Австрия).

За Марко Одермат това бе 6-а победа от 6 старта в гигантския слалом през този сезон, тя бе и 9-а поредна. По този начин той изравни рекорд на италианската легенда Алберто Томба, който от януари 1994 до януари 1995 г. триумфира в 9 слалома.

Министърът на туризма Зарица Динкова награди победителя Одермат.

„Провеждането на стартовете от Световната купа по ски в Банско е изключително признание за зимния ни туризъм и доказателство, че инвестициите и положените усилия за развитието на зимните спортове са високо оценени“, каза министър Динкова.

По време на официалната церемония по награждаване министър Динкова подчерта, че събития като Световната купа по ски в Банско и Световната купа по сноуборд в Пампорово са от изключително голямо имиджово значение за страната ни и зимните ни курорти.

„Горда съм от факта, че 100 млн. телевизионни зрители в цял свят ще видят прекрасните условия за зимни спортове в Банско“, подчерта Зарица Динкова.

Министърът на туризма отправи благодарности към всички участници, организатори и спонсори, като за пореден път подчерта ангажимента на правителството към развитието на спорта и туризма в България. „Използвам момента, за да поздравя и организаторите на днешния зимен празник – Българската федерация по ски, която тази година чества и своята 100-годишнина“, каза още министърът на туризма.

Церемония по награждаване се състоя и в центъра на Банско в 18 ч.

Публиката аплодира бурно състезателите в челната петица, а те бяха наградени от министъра на спорта, на туризма и от кмета на Банско.

В неделя Алберт Попов ще се състезава пред родна публика.

Президентът Румен Радев ще наблюдава слалома. Държавният глава ще участва в церемонията по награждаване след края на състезанието. Предвидена е среща с представители на Планинската спасителна служба.

От сезон 2007/08 Банско е домакин на осем събития от календара на Световната купа по алпийски ски на ФИС, включително четири състезания за жени и четири за мъже в различни ски дисциплини. Банско успешно организира три състезания от Световната купа на FIS по сноуборд и бе удостоен с честта да бъде домакин на Световното първенство по алпийски дисциплини на FIS за юноши през 2021 г. Банско допълнително затвърди репутацията си, като успешно домакинства на Световното първенство по сноуборд за юноши на FIS през март 2023 г.

През 2024 г. за първи път в историята си, България домакинства в рамките на един сезон стартове за Световната купа по ски алпийски дисциплини и Световната купа по сноуборд. Напълно заслужено, защото от 2003 година Банско, Боровец, Пампорово и Осогово са приели и 13 Европейски купи в алпийските ски и в сноуборда, които също са проведени на най-високо ниво.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK