Световната купа по ски в Банско официално открита

Снимка: Infomreja.bg

Красен Кралев откри Световната купа по ски алпийски дисциплини

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско. Зимният ни курорт е домакин на три старта, като у нас пристигнаха най-добрите състезателки през сезона.

“За нас е огромна чест, че за седми път България е домакин на Световната купа по ски. Искам да благодаря на Българската федерация по ски и на нейния председател Цеко Минев за отличната организация, и на Община Банско, че толкова години подред създава прекрасни условия на най-добрите скиори. Пожелавам на състезателките да завършат без контузии, а най-добрата от тях да победи в тези стартове. Състезанията ще бъдат излъчвани от телевизии по целия свят. Надявам се по този начин България и Банско да спечелят милиони нови приятели и почитатели”, заяви министър Кралев по време на церемонията по откриването на Световната купа.

Той допълни, че елитът в женските ски е останал изключително доволен от трасето на пистата “Марк Жирардели”, както и от цялостната организация на състезанията, които се провеждат под връх Тодорка.

Радвам се да видя толкова много и усмихнати лица! За поредна година Банско е световна столица на зимните спортове. За пореден път Банско показва, че е номер 1 в зимния туризъм и ски спорта в България и на Балканите. Приветствам с "Добре дошли" нашите именити гости, които днес имахме удоволствието да наблюдаваме в първите стартове и в предстоящите дни ще продължат да мерят сили по снежните склонове на Пирин планина.

Благодаря за отличната работа на концесионера ЮЛЕН АД и на Българската федерация по ски за чудесната организация. Благодаря на правителството, което помогна за подготовката и провеждането на най-голямото спортно събитие в България за тази година. Желая на всички приятни и весели дни в Банско и Пирин! На добър час на стартовете на Световната купа Банско 2020” – така кметът на Банско Иван Кадев даде официален страт на състезанията за световната купа по ски алпийски дисциплини.

„Този е най-скиорският уикенд за целия сезон, защото по същото време със стартовете при мъжете в Кицбюел са и състезанията при алпийките за Световна купа Банско 2020. Три дни светът ще гледа ски и ако досега някой не е разбрал къде е България и Банско, сега ще разбере и то по най-добрия начин”, заяви председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Той благодари на ММС за подкрепата при организирането на надпреварата. Българското правителство отпусна 1,2 милиона лева за провеждането на трите състезания.

Официален гост на откриването бе и председателят на Българския олимпийски комитет - Стефка Костадинова. Минев и Костадинова поздравиха състезателките и многобройната възторжена публика, събрала се на централния площад в Банско да гледа откриването и награждаването на победителите в първия от трите състезателни дни.

Най-малките от Ски клуб „Юлен” асистираха при атрактивното теглене на жребия за състезателните номера на най-добрите алпийки в досегашното класиране за световната купа за утрешния старт. В събота по писта Марк Жирардели дамите отново ще мерят сили в спускането.

Министър Кралев награди победителката в първото спускане от програмата на Световната купа в Банско. Американката Микаела Шифрин спечели с време 1:29.79 мин. С изоставане от едва 0.18 сек втора се нареди Федерика Бриньоне от Италия. Трета остана швейцарката Йоана Хелен. Шифрин, която е специалистка в техничните дисциплини постигна нов рекорд в кариерата си.

След победата си в българския ски курорт тя е единствената състезателка при мъжете и жените с триумф на територията на 16 различни държави. Микаела Шифрин увеличи преднината си на върха в класирането за големия кристален глобус. Тя има 1075 т, а втората Федерика Бриньоне е със 795 т. Трета е Петра Влъхова със 766 т. В днешния старт словачката се нареди шеста. Утре предстои ново спускане за дамите, а в неделя ще бъде супергигантският слалом.

И през следващата година Банско ще бъде сред домакините на стартове за Световната купа, но при мъжете. През 2021 г. състезанията ще бъдат на 27 и 28 февруари, а веднага след тях ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за Световното първенство в тази възрастова група. Надпреварата ще продължи от 1 до 10 март 2021 г.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: ММС
Снимка: Община Банско
Снимка: ММС
Снимка: ММС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK