Световната банка отпуска 1,5 милиарда долара заем на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Заемът е гарантиран от правителството на Япония

Украйна ще получи заем от 1,5 милиарда долара от Световната банка, гарантиран от правителството на Япония, каза украинският премиер в четвъртък, предава "Ройтерс".

Заемът ще бъде използван за укрепване на социалната защита, предоставяне на помощ на хората по време на войната на Русия срещу Украйна и възстановяване на икономиката, каза Шмихал в публикация в приложението за съобщения Telegram.

Световната банка и Международната финансова корпорация (IFC) също планират да мобилизират повече от 8 милиарда долара за нови програми в страната, съобщи Шмихал в по-късен туит.

Световната банка и нейните партньори са мобилизирали 34 милиарда долара за подпомагане на Украйна, от които повече от 22 милиарда долара вече са получени, каза Шмихал.

Украйна разчита на финансова помощ от чуждестранните си партньори, за да може да покрие бюджетния си дефицит.

Според статистическо проучване на германската онлайн платформа Statista, към 24 януари 2022 г. до 31 май 2023 г. Съединените щати са предоставили около 71 милиарда евро двустранна финансова, хуманитарна и военна помощ на Украйна. Втората най-висока стойност на ангажиментите беше регистрирана от институциите на Европейския съюз (ЕС), като Комисията и Съвета на ЕС, с приблизително 35 милиарда евро. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK