Светият синод ще се събере на извънредно заседание

Снимка: Св. Синод

Какво следва след кончината на Патриарха?

Светият синод ще се събере на извънредно заседание днес и ще обяви действията си след смъртта на патриарх Неофит.

Денят на национален траур е в деня на поклонението.

Това обяви главният секретар на Синода епископ Герасим пред медиите.

Той прочете официалното съобщение по повод кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит:

Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

-да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

-да е не по-млад от 50 години;

-да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

-да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

В момента съставът на Светия синод е намален - освен овдовелия патриаршески престол, няма избран и Сливенски митрополит след смъртта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. Наместник на Сливенската епархия е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Десетки полици и институции изразиха съболезнования след кончината на Патриарха основно чрез социалните мрежи.

От Главното мюфтийство написаха:

С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество, българският патриарх и софийски митрополит Неофит е приключил земния си път.

Той ще остане в съзнанието ни като изключително добър човек и като диалогичен духовен водач.

Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали.

Изказваме нашите съболезнования на Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква!

Поклон пред паметта на патриарх Неофит!

Илияна Йотова:

Светъл път на душата на българския патриарх Неофит!

Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова!

Румен Радев:

Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава.

Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!

Бойко Борисов:

Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му!

Кирил Петков:

Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!

Костадин Костадинов:

Бог да прости пастира на българския народ, и поклон пред паметта на един от стълбовете на православната ни вяра!

Делян Пеевски, председател на ДПС:

Бог да прости Патриарх Неофит! Дълбок поклон пред паметта му

Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни.

Дълбок поклон!

Корнелия Нинова:

Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!

Николай Денков:

С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!

Мария Габриел:

Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK