Свети Илия запазил живота на пътниците от дерайлиралия влак

Снимка: Infomreja.bg

Известно е, че Кресненското дефиле е погълнато от митове, история и религия. По цялото продължение на Дефилето има наречени местности на светци.

Дефилето се свърза с вярата и смъртта, Дефилето е място, където Боян Петров едва не загина, където пожарът едва не изпепели всичко, където скалата едва не уби всички пътници от дерайлиралия влак.

Инцидентът от снощи се свърза с различни предположения – едно от които е земетресението от 2,9 по Рихтер, което стана предния ден.

В близост до мястото обаче на около 200 м. има направен параклис на свети Илия.

Той сякаш пазил хората от най-лошото.

Цялото място е под опеката на светеца. На няколко метра по-отгоре, по на високо е изгорелият храм – пак носещ името на светеца.

Той се намира в Мечкул – над скалите, паднали върху влака.

През двувековната си история, а може би и повече, святото място е опожарявано два пъти. 1912 г. по време на Балканската война, гръцките войници, преминаващи през Мечкул и цялото тогава още не съществуващо Кресненско дефиле, палят храма.

На 23.08.2017 г. пожарът в Кресненско тръгна именно над рудниците над с. Мечкул, където се намира храмът. Неговите каменни останки са погълнати от стихията. Учудващо е, че стенописът, на който е изобразен Иисус, все още личи. Огънят сякаш е обгърнал светилището, но не успял да влезе в него.

Храмът над Мечкул не е изоставен от хората, а от времето. Той е ценен именно заради това, че въпреки забравата си е съхранил паметниците.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK