Субсидиите на земеделците ще останат без промяна поне до 2021 въпреки Брекзит

Снимка: Infomreja.bg

„Добрата новина за българските и европейските земеделци е, че Великобритания пое ангажимент да плаща редовно и в пълен размер до края на сегашната ОСП и многогодишна финансова рамка“. Това коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с дискусията в Европейския парламент за бъдещето на отношенията между Обединеното кралство и ЕС. Очаква се по време на срещата на върха, която ще се състои в петък да се даде препоръка за начало на втората стъпка на преговорите по напускането на Великобритания.

„Макар и договорен в „12 без 2“, съвместният доклад на Европейската Комисия и Великобритания от 8-ми декември съдържа добри новини и за европейците и за българите. Освен правата на европейските граждани да пребивават в Обединеното кралство, смятам за голям успех, че държавата е поела ангажимент да плаща към бюджета на ЕС като пълноправен член до 31.12.2020 година. Това е добра новина, защото още от миналата година има спекулации какво ще стане със сегашната многогодишна финансова рамка на ЕС, която е за периода 2014-2020 г. Като член на Комисията по земеделие в Европейския парламент, следя от близо развитията и ефекта върху сектор „Селско стопанство“ във връзка с т.нар. Брекзит. И в България и в ЕС имаше опасения дали фермерите ще могат да получат обещаното и полагащото им се. До края на сегашния програмен период обаче, нещата остават непроменени“ заяви Неков след приемането на резолюция относно преговорите по Брекзит в Страсбург.

Годишната вноска на Великобритания се равнява на около 10 милиарда евро. Въздействието върху ОСП от излизането на Обединеното кралство от ЕС от 2021 г. се очаква да бъде между 3,8 и 4,1 милиарда евро годишно. Сумата е значителна. Държавите членки обаче обмислят вече как може да се компенсира това намаляване. „Земеделието и земеделските субсидии не могат да бъдат жертва на опитите за пренаписване на европейския бюджет. Селското стопанство зависи от динамични климатични условия, които бяха пагубни през последните години. Все повече кризи и сътресения има с различните сектори. Селските райони обезлюдяват. Секторът е много специфичен и зависим от редица странични фактори и не може да бъде поставян на една плоскост с другите видове производство“ допълни Неков.

Решението на Великобритания да направи този финансов жест към ЕС беше взето в последния възможен момент – в ранните часове на 8-ми декември в Брюксел, след седмица на активни преговори. Целта на британците е вече да започнат преговори с ЕС за бъдещите търговски отношения, тъй като към момента ЕС е най-големият търговски партньор на страната. Решението да се започне обсъждането на бъдещата форма на сътрудничество  се очаква да бъде взето официално на 15-ти декември по време на срещата на върха в Брюксел.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK