СУ "Гео Милев" - Раднево, чества 125 г. от рождението на своя патрон

Директорът Иван Пейчев: Нека славата му никога не потъва в забрава!

Уважаеми съграждани, уважаеми родители и колеги, скъпи ученици,

Днес се навършват 125 г. от рождението на патрона на нашето училище - българският поет, преводач, издател, художествен историк и борец за правда и свобода - Гео Милев.

Той е участник в Първата световна война и е на позиция в прочутата Дойранска битка.Там го раняват, където от раните си в главата губи едното си око.

Роден в нашия град Раднево, в семейството на учителя и журналист Мильо Касабов, той е и баща на талантливата детска писателка Леда Милева.

Още 12-годишен, Гео Милев създава ръкописни вестници и сборници, които сам илюстрира, и в тях пише патриотични, социални, хумористични и др. литературни произведения.

Превежда творбите на Пушкин, на Лермонтов, на Некрасов, на Колцов и др. руски автори.

Следва в Софийския университет романска философия, а по-късно продължава образованието си в Лайпциг.

Попада в тъмничен затвор заради поемата си „Ад". Неудобен за тогавашната власт, той е извикан за "малка справка" и никога повече не се връща.

Гео Милев има специално място в страниците на българската история и в живота на нашето училище, което с гордост носи неговото име, а нашите ученици, всеотдайно, по Геомилевски, днес се учат и творят. Няма ученик който да не знае за неговата поемата „Септември”.

Нашият учителски екип, в който всички са отлични професионалисти - преподаватели и всекидневно са извор на знания и мъдрост за нашите възпитаници, те водят към прогрес познанията им, защото има какво да научат не само от тях, но и от историята на нашето училище, която е богата и интересна.

Всички от учителския екип на СУ "Гео Милев” - град Раднево, носим славата си ведно с името на един голям българин и родолюбец.

Днес, на 15.01.2020 г., ние ще поднесем цветя и венци пред паметника на големия, авангардния българин - Гео Милев, и ще се поклоним в негова памет!

Нека славата му никога не потъва в забрава, докато свят светува!

 

Иван Пейчев

Директор на СУ „Гео Милев”- гр. Раднево

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK