Студентски пленер "В духа на Майстора" за поредна година събира художници в кюстендилското село Шишковци

За поредна година студенският пленер "В духа на Майстора" ще се проведе в с. Шишковци от 12 до 23 юни. Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” е инициатор на събитието, чието начало бе поставено през 2014 година.

Положителният отзвук от пленера затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци са оставили трайни следи у всички тях.

Мястото, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години, е пропито с неговия дух. Именно това провокира преподаватели от Националната художествена академия да поставят началото на студентски проект „В духа на Майстора”.

Участниците в пленера ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Официалното откриване на пленера е на 13 юни от 11.00 часа в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” – с. Шишковци, след което участниците ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил.

На 15 юни от 19.00 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма” в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998” – гр. Кюстендил. На 16 юни от 18.00 часа участниците в пленера ще присъстват в Общински драматичен театър на Шести годишен концерт „Mагията на танца” с хореограф Евгений Вучков.

На 17 юни от 18.00 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” се представя Музикално-поетична експресия „Девойко мари хубава”. На 23 юни от 18.00 часа в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, който се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n