Студенти от НХА подредиха изложба в храма на Майстора в Кюстендил

снимки: infomreja.bg

17 студенти от Националната художествена академия подредиха изложба в галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. В продължение на повече от седмица 10 художници и 7 скулптори твориха в селото на Майстора – Шишковци.

„Много добри деца са. Нарисуваха общо 84 картини и направиха 10 скулптури. Водих ги къде ли не. По полета, по черешови масиви. Рисуваха девойчета с народни носии в центъра. Даже даваха на моделите си по 1 лв., както е правил Майстора навремето“, разказа с вълнение кметът на Шишковци Климент Терзийски.

От благодарност към селския първенец студентите подаряват 3 скулптури и 30 картини, които ще бъдат позиционирани в изложбената зала в Шишковци.

По време на откриването на изложбата в Кюстендил залите се оказаха тесни за десетките посетители, сред които и много  гости от цялата страна.

Проявата беше уважена от кмета на София Йорданка Фандъкова, Атанас Камбитов – кмет на Благоевград, заместник-кметовете на Перник - Илинка Никифорова и Петър Първанов, областния управител на Кюстендил Иван Каракашки,  депутатите Мая Манолова и Кирил Калфин и игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

Всички присъстващи бяха възхитени от творбите на студентите, на част от които преподава лично директорът на галерията в областния град Валентин Господинов.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK