Студ и сняг през уикенда

снимка: infomreja.bg, архив

В петък от север в страната ще започне да прониква студен въздух и температурите ще се понижават.

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология(НИМХ) - БАН, цитирана от Агенция "Фокус".

През нощта ще вали в Източна България. В западните райони ще е без валежи и облачността ще се разкъса. Минимални температури между минус 2° и 3°, в София около минус 2°.

Утре след временно разкъсване и намаление на облачността, отново ще се заоблачи и главно в Южна България и северозападните райони ще има валежи от дъжд.

Отначало от северозапад, след това от север-североизток ще започне да прониква студен въздух и температурите ще се понижават.

В северозападните райони дъждът ще преминава в сняг

В Източна България ще е ветровито. Максималните температури ще достигнат до 3°-4° в северозападните и до 10°-12° в югоизточните райони.

Над Черноморието ще е предимно облачно, главно в южната част ще превалява дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури 9°-12°, температура на морската вода 6°-7°. Вълнение на морето 2-3 бала.

В планините ще има променлива, често значителна облачност. Главно в Рило-Родопската област ще превали сняг. Вятърът временно ще отслабне, ще е умерен до силен от югозапад. Максимална температура на 1200 метра – около 3, на 2000 метра - минус 3°.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца.

През нощта срещу събота с умерен и силен вятър от север-североизток ще продължи да нахлува студен въздух.

Дъждът в Северна България и високите котловинни полета ще премине в сняг. Значителни ще са валежите в Североизточна България и Родопите. През деня ще се задържи ветровито.

И в Южна България дъждът ще премине в сняг,

с изключение на крайните югоизточни райони. В Източна България и Дунавската равнина ще има виелици. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните - между минус 2° и 3°.

В неделя ще се задържи студено, облачно и ветровито. В по-голямата част от страната ще вали сняг, но от югозапад валежите ще спират, по-късно и облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще отслабне. Температурите ще са с 2-3 градуса по-ниски.

В понеделник сутринта ще бъде доста студено. Ще има разкъсана облачност, предимно значителна все още над източните райони, където ще духа умерен северен вятър. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK