Строителите притеснени, че индексацията се бави драматично

Снимка: БГНЕС

Отрасълът няма време да чака повече

Приемането на методика за индексиране на договорите с публични възложители вече е закъсняло, а обвързването й с промени в Закона за обществените поръчки ще я забави драматично. Това посочват от Камарата на строителите в България.

Те подчертават, че отрасълът е на ръба и няма време да чака повече.

От КСБ припомнят, че от близо година сигнализират, че от началото на 2021 г. има драстично поскъпване на строителните материали, което води след себе си редица проблеми в изпълнението на договорите с държавата или с общините, тъй като компаниите са изправени пред невъзможност да работят на старите цени.

Вече близо година Камарата води разговори с властта за намиране на решение, но няма реални резултати.

От КСБ посочват, че през тази седмица властта е обявила, че индексацията трябва да мине през промяна в Закона за обществените поръчки, а това означава отлагане на решението с месеци.

"Строителите нямаме това време! Нужни са мерки сега!", настояват от Камарата.

Те подчертават, че индексация на договорите с публични възложители може да бъде регламентирана само с акт на Министерския съвет и категорично не е необходима изрична законова делегация.

Според бранша е неприемливо на индексацията да се слага таван, защото това я обезсмисля и няма да е адекватно нито на ръста в поскъпването на строителните материали, нито на инфлацията. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK