Страховит порой в Сатовча, реката за малко не излезе от коритото си и не заля селото

снимки: infomreja.bg

Страховит порой от дъжд и сняг се изля в късния следобед в събота в село Сатовча и хвърли в ужас цялото местно население.

Само за 45 минути нивото на преминаващата през селото река покачи нивото си десетократно и буквално бе пред изливане, съобщиха жители на Сатовча.

Те коментираха, че благодарение на редовното почистване на коритото на реката и спрелия дъжд минути преди водата да залее селото не се е стигнало до бедствена ситуация.

Гражданска защита и много жители на селото са били в готовност да реагират и да участват в евентуални спасителни дейности. 

Вследствие на обилния дъжд са залети улици, полски площи, има нанесени щети на къщи и селскостопански постройки.

От месец валежите в Сатовчанско почти не са спирали. На два месеца през април валя и сняг, какъвто местните не бяха виждали и през зимата.

В планината априлският сняг достигна 15 см. Непрекъснатите валежи бавят и засаждането на зеленчуци и други култури. Има опасност и от загниване на посетите досега.

"Беше ужасно, страшно и почувствахме колко безпомощни сме ние, хората, пред природата", сподели пред ИНФОМРЕЖА учителката от местното училище Сузана Влайкова по повод пороя, изсипал се вчера над Сатовча.

Тази пролет природата не е особено благосклонна не само към община Сатовча и Гоцеделчевския регион, но и в други райони на страната.

Преди дни в хасковското село Винево загина четиричленно семейство, след като автомобилът им падна в реката заради рухнал от поройните дъждове мост. 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

anonimus girl19:15 - 28.04.2014
az sam jitelka na selo Satovcha i parvoto koeto shte kaja e che v rekata ni ne se xvarlqt bokluci i vtoro koito ne ste ot seloto nedeite da komentirate kolko snqg e valqlo i kolko ne samo koito e ot seloto znae kakvo e stanalo!!
do gorniq komentar20:34 - 27.04.2014
Малеее колко грамотно написано!!! Добре че е Къралиев да коси тревата друго нищо не се прави!!!
до изкривените мозъци от Сатовча20:09 - 27.04.2014
Информацията си е много точна не става въпрос изиБщо за симпатии на някакви си доктори но което си е право право си е .Почтие всяка седмици хората от временната заетост почистват боклуците на сатовчанлии които хвърлят в реката .Не сатва въпрос за почистване с машини или нещо друго става въпрос че се събират най- редовно боклуците които невъзпитаните сатовчавлии вместо в кошовете за боклук сеукват ей така за кеф в реката . А за глобалното почисдтване с техника са нужни средства господа злобари дето за всичко ви е виновен някой си магарешки доктор но все пак е Доктор а не простак .
Kritik19:00 - 27.04.2014
"На два месеца през април валя и сняг"... Какво е искал да каже автора с това??? Иначе коритото на реката много редовно се почиства... за последните 15 години два пъти!!! хахах Май някой тук симпатизира на Магарешкия доктор!!

FACEBOOK