Стотици се веселиха за празника на Сатовча - 6 май

Празникът на село Сатовча, снимки: infomreja.bg

С пищно тържество, много музика и почит към местните фронтоваци отбелязаха празника на Сатовча.

Над 100-годишната традиция в родопското село се спазва и до днес, а основни организатори на емоционалния празник отново бяха община Сатовча, начело с кмета Арбен Мименов, и местното читалище, което се смята за истинска люпилня на таланти и гарант за съхраняване на автентичния фолклор, традиции и обичаи.

Празникът на Сатовча започна още от рано сутринта с изпълнения на детски самодейни състави и трупи на ученици, предимно от местното средно училище, и продължи до късния следобед с изяви на самодейци от читалищата в почти всички села в общината.

Със своя програма се представиха самодейците от селата Вълкосел, Слащен, Туховища, Кочан и др., като за празнуващите жители на Сатовча и общината големият подарък бе концертът на обичаната певица в региона Румяна Попова.

Старт на празничните и музикални изяви даде кметът Арбен Мименов, който за поредна година издигна националния флаг и заяви, че 6-и май – Гергьовден, се почита и празнува еднакво и от християни, и от мюсюлмани, и от роми.

Той поздрави всички жители на Сатовчанско, животновъдите, военнослужещите и всички именяци, които в общината наброяват повече от 30. Те бяха уважени от администрацията и с персонални поздравителни адреси.

Особена почит, както всяка година на този ден, бе отдадена и на загиналите във войните местни фронтоваци и на още живите ветерани, които, въпреки че са на преклонна възраст, участваха в официалната част на празника.

"Нека бъдем всички живи и здрави, единни, коректни и добри едни към други. Нека има благодат и берекет във всеки дом и Свети Георги, който се почита от всички религии, да помага на всички ни", пожела на присъстващите кметът Арбен Мименов, който специално поздрави именяците, като пожела весел празник на тях и семействата им.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Празникът на село Сатовча, снимки: infomreja.bg
Празникът на село Сатовча, снимки: infomreja.bg
Празникът на село Сатовча, снимки: infomreja.bg
Празникът на село Сатовча, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

alo-alo12:51 - 07.05.2014
На 6 май научих че Овчо(ПОЩАТА)от Кочан е заместник кмет в Сатовча.
trufa22:04 - 06.05.2014
Честит празник на всички жители и именници от село Сатовча!Обичам ви,далечни поздрави от дъждовна Испания!
Теми20:25 - 06.05.2014
Браво на кмета Мименов толкова години поддържа тази традиция която хората тачат и обичат от сърце. В крайна сметка това е истината какво имаме да делим християни и мюсюлмани политиците ни разделят но ние трябва да им покажем че народ който уважава себе си не се поддава на политически разделение защото на нас различията в религията не ни пречат пречат ни алчните политици като манолето от Рибново който му е време да поеме или зазатвора или за лудницата .
Александър Д.19:57 - 06.05.2014
В Сатовчанско има вековни традиции на честването на Гергьовден, и сред мюсюлманите! Хубава дата са избрали за празник на общината! Да е честит празника на всички!

FACEBOOK