Стотици поднесоха цветя пред затворената Руска църква

Снимка: БТА

Храмът затвори врати след експулсирането от България на трима свещеници след доклад на ДАНС

Стотици хора се събраха пред затворената Руската църква в София, за да поднесат цветя пред вратите й. Под звуците на църковна музика прозвучаха призиви да се събира подписка за отварянето ѝ, пише БНР.

Храмът затвори врати след експулсирането от България на трима свещеници след доклад на ДАНС, уличаващ ги в дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Заради протеста за час беше блокирано движението по булевард "Цар Освободител", след което хората се разотидоха. Подобна акция ще има и следващата неделя.

Малко след 10,30 часа тази сутрин движението пред Руската църква в София бе затворена от хора, събрали се пред храма. Те застанаха на пътното платно със свещи в ръцете. Осъждат експулсирането на 3 свещеници, един руски и двама беларуски от страната ни:

"Ние сме с мотивация да няма разцепление между християните, защото това направо е злонамерен акт. Държавата ни е пълна с агенти…Без съд и присъда не може така…Това е кощунство, не е редно, не може да се издава за свещениците от един храм".

Хора в расо, които се представят за свещеници, отслужиха молебен. Един от тях се представи като пътуващия поп Петър:

"Повикаха ме, един човек на повика. Последно бях във Великотърновска епархия, 2004 година. Трябва да отвори, защото е църквата е на територията на България и трябва и Светият синод и те да участват в това. И те трябва да го отворят, да сме заедно".

Част от присъстващите обаче се възмутиха от действията на представящите се за православни духовници:

"Тези хора тук изобщо не принадлежат към никой синод, към кой синод са, я ги питайте. Те не са в Българската православна църква, нито в Руската православна църква, давате думата на хора, които не са православни и не могат да изкажат това което трябва".

Пред Руската църква бе и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. С уговорката, че не се меси в църковните дела той също осъди експулсирането на чуждите духовници от България:

"Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора. Те нанесоха позор на България, опозориха ни като народ. Няма доклад на ДАНС! Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости! Това, което се направи, се направи на база на това, че ДАНС така е решило, а всички ние знаем, че ДАНС  изпълнява нареждане на външни служби. От тази гледна точка няма как да вярваме на лица като Денков, който трябва да бъде съден за държавна измяна. Той бил видял доклад".

Междувременно Светият синод ще разгледа въпроса с Руската църква в София на следващото си заседание.

В отговор на призивите патриарх Неофит да разпореди отварянето на храма от Синода разпространиха становище, че Българската патриаршия е съборен орган и всяка информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK