Стотици от Хаджидимово, Копривлен и Гоце Делчев се простиха с дядо Натанаил

снимки: infomreja.bg

Стотици миряни няколко часа търпеливо изчакаха на площад "Гоце Делчев" пристигането на траурната процесия с тленните останки на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил.

Сред тях бе почти цялата общинска управа, начело с кмета на общината Владимир Москов, заместниците му Валери Сарандев, Богдан Боцев и Саид Иброш, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, общински съветници, директори на учебни заведения и много хора, пристигали от различни краища на региона.

Траурната церемония в Гоце Делчев закъсня с близо два часа. Причината бе, че ковчегът с тялото на митрополит Натанаил бе изложен преди това в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово, където бе любимото място приживе на владиката както за богослужения, така и за почивка.

След Хаджидимово и жителите на родното село на дядо Натанаил - Копривлен, също имаха възможност да се простят с него, тъй като тленните останки на Неврокопския митрополит бяха изложени на поклонение в хаджидимовското село.

Сломената от смъртта на сина си - баба Мария, както и братята на покойния владика придружаваха ковчега, а стотиците миряни, които днес се поклониха пред него, със сълзи на очи им изказваха искрените си съболезнования.

От площад "Гоце Делчев" до църквата "Успение Богородично" свещеници от гоцеделчевската епархия пренесоха на ръце ковчега с митрополит Натанаил, следван от дългата процесия от духовни лица и миряни.

Днес в двора на митрополията в Гоце Делчев приключи и изграждането на гробницата за утрешното погребение на светия духовник, който отдаде целия си живот на църквата и християнството.

Гробницата на дядо Натанаил бе приготвена под строгото наблюдение на отец Стефан. Той даваше наставления на майсторите за изграждането на вътрешната облицовка, която е със специални циментови плочи. 

През цялата нощ ковчегът с тленните останки на Неврокопския митрополит ще остане в църквата.

За погребението утре се очаква да пристигне българският патриарх Неофит, владици от Светия синод, свещеници от региона, страната и Гърция. Не е изключено за траурната церемония да пристигне и президентът Росен Плевнелиев, както и политически лидери.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

***17:18 - 19.11.2013
Почивай в мир Отче!
.......10:36 - 19.11.2013
Само една забележка, Хаджидимово е град.
Бръмбар23:18 - 18.11.2013
Вечная памет! Дано освободят хората от работа да могат да присъстват на погребението!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK