Стоянов: В двама от полицаите са намерени част от банкнотите от взетия подкуп

Снимка: БТА

Вътрешният министър подчерта, че ще бъде безкомпромисен при подобни случаи

В двама от полицаите са намерени част от банкнотите, които е предоставил гражданинът, когото те са заблудили, че е бил с наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг, след участието си в учредяването на Фондация „Ангели на пътя“, създадена от родители, загубили децата си при пътни произшествия.

По-рано днес от стана ясно, че четирима полицаи са задържани за поискан подкуп при тестване на водач за употреба на наркотични вещества. Двама полицаи от "Охранителна полиция" от Първо районно управление и двама от КАТ-София са задържани, след като в четвъртък вечерта са поискали и получили подкуп в размер на 800 лева от спрян за проверка водач на МПС. Служителите заблудили водача на автомобила, че направената му проба е положителна за алкохол и наркотици. Полицаите са с повдигнато обвинение и са задържани за 72 часа.

Министър Стоянов каза, че ще бъде безкомпромисен по отношение на подобни случаи, които следва да бъдат като пример за превенция на всички останали. Стоянов не пожела да даде повече подробности по случая, тъй като е в ход досъдебно производство.

Министър Калин Стоянов не отговори на въпроса дали полицаите са част от група. Той обаче каза, че обикновено, когато патрул на охранителна или териториална полиция работи по линия на КАТ и, когато има съмнение за шофьор, евентуално употребил алкохол и наркотици, полицаите имат право да извикат "Пътна полиция", които са компетентни да изследват дали лицето има наличие на забранени субстанции в кръвта.

Стоянов увери, че процесуиално-следствените действия са извършени максимално бързо. "Имам леки забележки към дирекция „Вътрешна сигурност. Не бива да реагираме само и единствено, когато има подаден сигнал от гражданин", каза министърът. Той подчерта, че работата на дирекцията е предимно оперативна и следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи, без да е необходимо да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал. Те трябва да заработят много активно в тази посока, заяви Калин Стоянов.

На въпрос за убития преди дни в София Мартин Божанов министърът каза, че пети ден от убийството се работи много активно, денонощно, на 100%. Събират се факти и доказателства, които на момента следва да се анализират и да бъдат прикрепени или отхвърлени към версиите, които са изведени, посочи Стоянов и допълни, че има много работа по този случай.

"Считам че колкото по-малко говорим, толкова по-голяма е вероятността да задържим извършителя", каза министърът, цитиран от БНТ.

Той допълни, че Божанов реално е действал като посредник и е решавал и създавал проблеми на граждани със съдебната система. Повече подробности по случая вътрешният министър отказа да даде, за да не попречи на разследването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK