Стоянов: Ще бъда безкомпромисен към служители, които превишават правата си

Снимка: БГНЕС

Той коментира и присъединяването на страната ни към Шенген

Четири дисциплинарни производства, образувани след протеста на 16 ноември, приключиха за 20 дни и в резултат четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани

„В резултат на бързите действия от наша страна, предприети по образуваните четири дисциплинарни производства, приключени в рамките на 20 дни, четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в студиото на БНТ. Той уточни, че успоредно със заповед на директора на СДВР към момента текат дисциплинарни проверки спрямо деветима служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. „Ще бъда безкомпромисен към служители, които превишават правата си“, категорично заяви още веднъж вътрешният министър и отправи благодарност към всички свои колеги, които съвестно изпълняват задълженията си.

Министър Стоянов коментира изключително интензивните разговори, водени на държавно и експертно ниво, за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство: България изпълни условията да бъде пълноправен член, това бе потвърдено от доклада на мисията, проведена в страната ни през месец ноември и която включваше експерти от Австрия и Нидерландия. Вътрешният министър подчерта, че в последните месеци МВР успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. „Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна в резултат на уплътняването на първата линия с 30 % повече гранични полицаи, на изградения активен диалог с Турция и на съвместната работа с Фронтекс, която се оценява високо от партньорите. Анализът на ГД „Гранична полиция“ показва, че към момента предотвратените опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са 60-70 на ден при около 300 през миналата година“ – посочи още той.

Приоритет, изведен на преден план в работата на министерството, остава намаляването на пътнотранспортния травматизъм. Общите усилия, включително чрез законодателни промени и ефективен контрол, вече оказват своето превантивно въздействие. От месец август МВР обезпечава мярката, свързана с отнемане на автомобили, чиито водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Изградена е и вече функционира система за електронното връчване на фишове, като по този начин се повишава събираемостта на наложените финансови санкции. Елемент от тази система предвижда българските граждани, които са допуснали нарушение на пътя и имат издаден фиш за това, да го получат при преминаване през ГКПП, а ако имат наложена глоба – да бъдат уведомени за нея. В този смисъл министър Стоянов уточни, че МВР не обвързва преминаването на границата с незабавно заплащане на глобата.  

Домашното насилие също е основна линия в работата на МВР. Има създаден сектор в Главната дирекция „Национална полиция“, който се занимава с този проблем. Целта е всеки получен сигнал да получава бърза и адекватна реакция.

Средствата, предвидени в държавния бюджет за капиталови разходи, са увеличени с 20 милиона лева. С 2,8 млн. лева е повишено и перото, предназначено за стипендии на курсантите от АМВР. Благодарение на разбирането на депутати за важността на охраната на държавната граница, са отпуснати допълнителни 58 млн. лева, с които ще бъде подобрено техническото обезпечаване на ГД „Гранична полиция“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK