Стоянов не иска "Франкофоли" в Благоевград, за да не се договаря с Шопова

Снимка: Infomreja.bg

Защо няма да се проведе фестивалът „Франкофоли“ в Благоевград?

Защо няма да се проведе фестивалът „Франкофоли“ в Благоевград?

На този въпрос отговори на пресконференция кметът на Благоевград – Илко Стоянов.

Фестивалът е частен, а зад фирмата, която го организира, стои бившия зам.-кмет на Благоевград – Христина Шопова, което значи, че трябва да сключим договор с нея, което не сметнах за редно. Има съмнения около организацията на фестивала и докато те не се разсеят, няма да сключим договор, каза Стоянов.

Тази година фестивалът ще се проведе в Пловдив след като столичния кмет Йорданка Фандъкова отказа да подпише договор с организаторите.

От 2016 до 2019 година Община Благоевград е платила около 5 млн. лв. за провеждането на фестивала в парк „Македония“. В тези суми се включва 1 17 000 лв. за сцени и 2,5 млн. лв. за организация. Приходите в хазната на Общината обаче са били нулеви, каза Стоянов.

За разлика от по-бившето ръководство на Община Благоевград в лицето на Атанас Камбитов, екипът на Стоянов е организирал летния South – West Fest в парка с участието на Ищар и Горан Брегович през 2022 г. само за милион с приход от 100 000 лв., обяви още Стоянов.

Другата причина фестивалът „Франкофоли“ да не се проведе в Благоевград е, че Общината не може да отдели 1 625 000 лв. за провеждането му.

Силвия Домозетска, завеждаща отдела по култура в Общината, обяви, че за миналата година Общината е отделила 800 000 лв. за културния си календар.

На 10 декември 2019 година на пресконференция на бившия кмет Румен Томов бяха обявени суми, с които Община Благоевград по времето на Камбитов е боравила за организацията на различни събития:

„Блуз и джаз фестивал“ е с предвидени 65 000 лв. по план, но са отчетени 74 892 лв.

За фестивала „Тара-ра-бумбия“ са заложени 100 000 лв. план, но 183 463 лв. са похарчени.

За честванията на 24-и май по план са 50 000 – а в реалност - 56 770 лв.

Фестивалът „Франкофоли“ или гордостта на бившия кмет – по план са предвидени 580 000 лв. Фестивалът на френската музика е струвал на благоевградчани 1 624 827 лв.

На 5-и декември 2018 за запалването на елхата са похарчени 56 000 лв., а тази година - 13 660 лв.

Новогодишен банкет на Община Благоевград за 2018 г., който събрал служителите, е струвал 45 373 лв.

Инвестицията на Община Благоевград за 2018 по отношения на договори с медиите или за осигуряване на така наречения „медиен комфорт“ е 210 000 лв. А за девет месеца за 2019 сумата е 260 000 лв.

На 24 януари 2020 темата „Франкофоли“ продължи да властва в екипа на Томов и той обяви:

Преди три дни проведох телефонен разговор с Понт, с преводач, и първият въпрос от негова страна беше дали Община Благоевград има желание да провежда фестивала в града. На този въпрос дадох положителен отговор, защото трябва да се надграждат и развиват традициите, каза Томов.

Понт заявил, че тъй като няма време, а организацията на фестивала трябва да започне, се свързал с „Атанас и Шопова“ (цитира кметът), и те казали, че ще го организират в София и ще му гарантират плащането на изпълнителите.

В разговора организаторът заявил, че договорните отношения са били основно с Атанас Камбитов и Христина Шопова – като акцент, а не е била важна Община Благоевград.

Споделил, че иска да работи лично с тях, защото изповядвали общи ценности. Като те ще финансират плащането хонорарите на певците на шестото издание на фестивала, което вече е съгласувано с Камбитов.

В допълнение Община Благоевград ще трябва да плати санкция от 300 000 лв., след дело, заведено от Мюзикаутор заради липса на сключен договор за авторски права над музиката, ползвана на фестивала, каза кметът Илко Стоянов.

Общината получила и съдебно решение, с което е задължена да даде всички документи за разходите по „Франкофоли“ по сигнали относно авторските права на изпълнителите, които се дължат към „Музикаутор“. Делата, до момента, заведени срещу Общината са за 4 800 000 лв., каза зам.-кметът по финансите Ясен Попвасилев на 22 януари 2020 г.

От създаването на фестивала досега, не са плащани музикални права на изпълнителите, допълни Томов тогава.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK