Стефан Лютаков подреди изложба "Скулптура" в Художествената галерия в Кюстендил

Снимки: ХГ "Владимир Димитров-Майстора"

Скулпторът Стефан Лютаков подреди изложба "Скулптура" в Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил по повод Европейската нощ на музеите. 

Изложбата, без да има ретроспективен характер, е една възможност за вглеждане в изминалия път и в себе си през скулптурата. Наред с творби, създадени специално за нея и непоказвани другаде, изложбата представя и работи, създадени преди около 30 години.

Всички произведения, показани в изложбата, са от ателието на скулптора и са негова собственост – творби, с които авторът не е искал да се разделя, които е държал да са до него. Пластиките са в целия спектър любими скулптурни материали – теракота, чугун, бронз, дърво, черен метал.

Стефан Лютаков е един от най-талантливите и успешни съвременни български скулптори. Той е професор във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на катедра "Скулптура".

Работи във всички скулптурни жанрове - малка пластика, мащабни проекти, инсталация. Причината едни от най-добрите творби на Стефан Лютаков да бъдат на открито са естествените материали с натуралния им вид и цветове - белезникава хартиена каша, ръждив метал, червена глина, бронз, което ги свързва с природното и идеята за извечното, казаха от галерията. Емблематични са неговите работи "Завързано животно", "Тайната вечеря", "Лодки", "Дъжд".

"Тайната вечеря" и други негови творби са в музея и скулптурния парк на големия колекционер Юго Вутен в Белгия. Монументални творби на автора са експонирани на открито в Чанчун - Китай, Сакурагава - Япония , Гел - Белгия, Вишне Ружбахи - Словакия, Кайзерщайнбрух - Австрия, Търгу Жиу - Румъния, Санкт Блазиен и Беринген - Германия, София, както и в Пазарджик, Сандански, Бургас, Велико Търново, Разград, Раковски, Шабла и други градове в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK