Стефан Лазаров: Само за космонавти не са били обучавани ромите досега

Стефан Лазаров, снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

И тази година здравната стратегия на държавата за представителите на малцинствата в неравностойно положение предвижда множество обучителни беседи и семинари. 10 000 лв. например ще е годишният бюджет за запознаване на медицински лица с културата, традициите и здравния статус на ромите. Стефан Лазаров, кметски наместник на квартал "Изток" в Кюстендил, който отблизо познава и се грижи за ромската общност в града, коментира темата за неспиращите обучения сред ромите с ирония: „Само за космонавти не сме били обучавани досега. Всички тези лекции и семинари вече са излишни, много по-важни са конкретните действия, като например имунизациите, а на първо място е образованието и възпитанието на децата”, убеден е той.

Според националната стратегия за повишаване здравната култура на хората от малцинствата, над 4 милиона ще се използват за дейности по превенция до 2015 година. Ежегодни беседи за предпазване от бременност ще струват по 10 000 лв. По-малко, около 7 000 лева на година, струва предоставяне на конкретна информация за здравноосигурителни права.

Част от средствата все пак отиват и за прегледи, и имунизации. Около 200 000 лв. на година са за провеждане на акушеро-гинекологични прегледи от мобилни лекарски екипи, 60 000 лв. - за имунизации в населени места без лични лекари, 150 000 лв. - за диагностициране на сърдечно-съдови, белодробни болести и диабет.

„Независимо какви семинари и обучения правим за възрастните, ромите вече узряхме за идеята, че най-голямо значение има на какво учим и как възпитаваме децата си, защото те са нашето бъдеще”, обобщава Стефан Лазаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK