Стартира проектът „Балкански младежки синтез”

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Проектът „Балкански младежки синтез” ще се изпълнява от Сдружение „Партньори – Кюстендил”, България и Община Босилеград, Сърбия по програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, с финансовата подкрепа на ЕС. Продължителността му е 11 месеца.

Основните цели на проекта са: популяризиране на богатото културно-историческо наследство и природните забележителности в пограничния регион; изграждане на трансгранично сътрудничество, засилване на контактите на хората от двете страни на границата; подобряване на артистичните умения на младите хора, повишаване на чувствителността и гордостта им от културно-историческото наследство в региона и  засилване на трансграничния обмен между младите хора;

Дейностите на проекта са насочени към подготовката и реализирането на съвместен спектакъл, базиран на културно-историческото наследство, но пречупен през призмата на младите изпълнители. Предстои кастинг за подбор на младежи с артистични и танцови умения, който ще се проведе на 3 декември 2011 в Театъра, след което те ще преминат серия обучения със специалисти в областта на танцовия театър и ще имат възможността да се запознаят със спецификата на работа на режисьора, хореографа, костюмографа, сценографа, драматурга и композитора.

Младежите ще проучват и ще се запознаят с характерни за региона песни, танци, легенди, обичаи и на базата на подбран от тях сюжет ще планират костюмите и сценографията за спектакъла съвместно със своите връстници от Сърбия.

В съвместни репетиции младежите ще поставят на сцена спектакъла и ще работят по подготовката за представянето му пред публика. В края на проекта очакваме да бъдат направени две премиери /в България и Сърбия/ и още по две представления в двете държави.    

Участници в проекта ще са 15 младежи с артистични заложби от община Кюстендил и 15 младежи с артистични заложби от община Босилеград, Сърбия. Допълнително в проучването на културно-историческото наследство ще се включат още 80 български и 40 сръбски ученици.

Бюджетът на проекта е 86189,21 Евро. От българска страна ще бъдат вложени 53968,68 лв, а от сръбска - 32220,53.

 

КОМЕНТАРИ

Веска13:58 - 01.12.2011
кастинга е то 10,30 в Театъра на 3 декември /събота/. Информация за него има на разлепените афиши.
петя13:26 - 01.12.2011
на 3 декември ще се проведе кастинга ,но от колко часа?
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK