Сръбски министър: Лошата инфраструктура е причина за инцидента край Пирот

Снимка: Туитър

В резултат на тежкия инцидент загинаха двама души, а над 50 потърсиха медицинска помощ

Лошата железопътна инфраструктура е причината за дерайлирането на влака с амоняк край Пирот, каза министърът на строителството и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич, цитиран от БГНЕС.

"Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака, реконструкция е подписана през 2018 г., а търг е обявен едва тази година през март, ще обсъдим защо реконструкцията е чакана толкова дълго", каза Весич, отговаряйки на въпрос-забележка, че това не е първият инцидент в този участък от железопътната линия.

Горан Весич, успокои хората в Пирот, че са направени замервания на въздуха на пет места в града и че "не е регистрирано наличие на амоняк". Той призова гражданите да спазват инструкциите, за да останат в безопасност. Сформирани са две комисии, които ще установят какво се е случило, като докладите ще бъдат публикувани след завършване на работата им.

Кметът на Пирот Владан Васич потвърди данните, че във въздуха в района на града не се установява наличие на амоняк. Той уточни, че четири вагона са дерайлирали, като от един от тях е изтекъл амоняк, но всички цистерни са се обърнали "на сухо", тоест нито една не паднала в река Нишава. Движението по магистралата се пренасочва, за да се избегне мястото, където е изтекла цистерната", каза Васич пред репортери, цитиран от сръбския вестник "Данас".

Припомняме, че в резултат на тежкия инцидент загинаха двама души, а над 50 потърсиха медицинска помощ. Сред тях има шестима българи, уточни консулът ни в Ниш Димитър Цанев. Никой от пострадалите не е с опасност за живота. Повечето пострадали се оплакват от дразнене в горните дихателни пътища.

Отделът за извънредни ситуации съобщи, че 9 пациенти са лекувани в болницата в Пирот и 15 в Университетския клиничен център в Ниш със симптоми на отравяне с амоняк, но всички те са в стабилно състояние.

От "Сърбия Карго" съобщиха, че това е товарен влак, който ежедневно се движи по този участък, превозвайки суровини от България до Прахово и Шабац, а вагонът-цистерна е собственост на фирма "Еликсир".

Министерство на външните работи призов българите да не пътуват към Пирот. ГКПП Калотина работи, но международният път Е-80 е затворен в района и са създадени обиколни пътища. Гражданите могат да избират други ГКПП за влизане в Сърбия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK