Спорът между Китай и Филипините се разгорещява

Снимка: ЕПА

Китай настоява Филипините да изтеглят заседнал военен кораб

Във вторник Китай повтори призива си към Филипините да изтеглят заседнал военен кораб - плавателен съд от ерата на Втората световна война, който сега се използва като военен пост, от спорна плитчина, след като Манила отхвърли исканията на Пекин, съобщава news.bg.

Напрежението се повиши между двете съседки заради Южнокитайско море при президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, като Манила се обърна към Съединените щати, които подкрепят нацията от Югоизточна Азия в нейните морски спорове с Китай.

Сравнявайки инцидента от 5 август със ситуацията "Давид срещу Голиат", Джонатан Малая, високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на Филипините, каза, че засиленото присъствие на Китай във Втората Томасова плитчина няма да възпре решимостта на Филипините да защитят позицията си там.

Китай каза, че по-рано е призовал Манила да не изпраща кораби до плитчината и да не изпраща "строителни материали, използвани за мащабен ремонт и подсилване" на военния кораб, след като е научил за този скорошен план за доставка, се казва в изявление на китайската брегова охрана в понеделник.

Китайското външно министерство заяви, че действията на Филипините нарушават суверенитета на Китай и Декларацията за поведението на страните в Южнокитайско море. В него се казва, че плавателният съд е бил спрян "в съответствие със закона".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK