Спортният министър се срещна с треньори от Благоевград

Снимки: ММС

Среща със спортните клубове се проведе в областния център

Развитието на училищния спорт, използването на училищната база за тренировки от децата след края на учебните часове и интерес за разкриване на спортно училище бяха сред обсъдените теми по време на срещата на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев в Благоевград с представители на местни спортни клубове.

„Вие сте хората, които правите спорта на България, Вие сте гръбнакът на системата, затова днес сме при Вас, за да чуем какви са проблемите Ви и да предприемем налагащите се промени, които да подпомогнат развитието на спорта в Благоевград и да са изцяло във Ваша полза“, посочи министърът на младежта и спорта. В града има над 60 клуба, а на територията на областта регистрираните са 199.

В хода на срещата бе отбелязано, че за реновирането на шестте държавни спортни училища, чиито принципал е ММС, екипът на министър Илиев тази година осигури близо 9 милиона лева. С планираните ремонти ще се създадат нормални условия за учебен и тренировъчен процес на децата. „Ще проучим възможността за създаването на спортно училище в Благоевград, който е изключително жив спортен град“, заяви министърът на младежта и спорта, запитан от представители на местната спортна общност за разкриване на спортно училище в града.

По повод множество поставени въпроси за училищния спорт, заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева съобщи, че от догодина стартира нова програма на ММС – „Спортен час“, която дава възможност на треньорите и учителите по физическо възпитание за извънкласни тренировъчни занимания.

Представителите на спортните клубове посочиха, че е много важно да се осигури възможност за използването външните игрища на училищните дворове и след края на учебните часове. От общината поеха ангажимент да осигурят достъп.

Облекчаване на документацията и предоставяне на консултации при кандидатстването по проекти пред ММС също бяха сред обсъдените теми на срещата. Министър Илиев припомни, че наскоро министерството проведе онлайн обучение за запознаване с възможностите за финансиране на проекти по международни програми, а скоро ще се проведе и за националните. „Във всяко свое действие екипът ни се води от принципа за прозрачност. В този контекст от новата година в договорите на всяка финансирана от министерството федерация се съдържа задължителна клауза да публикуват информация за получаваните средства от ММС на своята интернет страница, а ние ще я оповестяваме на страницата на министерството“, изтъкна министър Илиев.

В рамките на посещението си в Благоевград министър Илиев и заместник-министър Дашева разгледаха на място съществуващата многофункционална спортна зала и Спортния комплекс „Пирин“, като някои от залите му се нуждаят от ремонт. Кметът на Благоевград Методи Байкушев изтъкна, че градът се нуждае от нова многофункционална спортна зала и съвременна лекоатлетическа писта. В рамките на срещата министър Илиев представи възможностите за финансиране по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционните спортни проекти на ММС, която осигурява 50% съфинансиране на бенефициентите. Ресурсът на програмата за тази година е в размер на 10 млн. лева, които са предназначени за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за изграждането на нови. Интересът към програмата е сериозен, тъй като бяха получени проектни предложения за двойно повече средства от предвидените. Тя ще продължи да действа и догодина, за когато са обезпечени още 10 милиона лева, съобщават от Министерството на спорта.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK