Според Украйна нейни спецчасти са издигнали украинския флаг над полуостров Крим

Снимка: Pixabay

Крим беше завзет и анексиран от Русия през 2014 г.

Украинските военноморски сили и военно разузнаване са провели снощи "специална операция", в която украински спецчасти са дебаркирали успешно и са издигнали украинското знаме над анексирания от Русия полуостров Крим, съобщи днес Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна, цитирано от Укринформ и Ройтерс.

Операцията, достоверността на която Ройтерс не може да потвърди от независим източник, цели да покаже, че украинските сили са способни да провеждат наземни операции в Крим, който беше завзет и анексиран от Русия през 2014 г.

Кратък и неясен видеозапис, разпространен заедно с изявлението, показва малка моторна лодка, която приближава брега посред нощ. ГУР каза, че мястото за дебаркиране е било в западния край на Крим близо до населените места Оленивка и Маяк.

"Спецчасти с лодки са дебаркирали в района на Оленивка и Маяк", посочи в изявление ГУР.

Украинското военно разузнаване каза, че "всички задачи" на операцията са били изпълнени, без да изброява конкретните задачи.

"Също така държавното знаме отново беше издигнато над Украински Крим", посочи ГУР, без да дава повече подробности.

Докато са изпълнявали задачите си украинските спецчасти са влезли в бой с части на руската армия.

Според ГУР врагът е понесъл загуби в жива сила и бойна техника.

"Всички цели и задачи бяха изпълнени. След като специалната операция беше завършена, украинските защитници се оттеглили, без да дадат жертви", отбеляза ГУР.

Украинското военно разузнаване спомена, че руските окупационни власти в Крим не са коментирали разигралите се събития, въпреки множеството свидетелства от местни жители. Единственото съобщение на руските власти се отнася до така наречено "унищожаване на боеприпаси в съответствие с установения график".

"Украинските въоръжени сили ще продължат да помагат на окупаторите с унищожаването на боеприпаси, военно оборудване и военнослужещи", добави иронично ГУР.

Огласяването на новината съвпада в Деня на независимостта на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече онзи ден да сложи край на руската окупация на Крим, макар Русия да не показва признаци, че ще изостави полуострова, отбеляза Ройтерс.

Пак онзи ден украинското военно разузнаване съобщи, че е убедило руски военен пилот да приземи руски боен хеликоптер Ми-8 на украинско летище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK