Спор в парламента при обсъждането на първо четене на промените в ДОПК

Снимка: БГНЕС

Дебатите по законопроектите ще продължат и в утрешното заседание

Спор в парламента предизвика обсъждането на първо четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Те предвиждат прага на плащанията в брой да се промени от 10 000 на 5000 лева и бонус мярката, която е в посока за изсветляване на икономиката и бе определена като “Донос-бонус”  също предизвика реакции.
 
Една от обсъжданите промени е въвеждането на финансов стимул за лицата, които подават информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите на приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения на данъци, задължителни осигурителни вноски и лихви по тях на обща стойност над 100 000 лв. 

Предвижда се размерът на възнагражденията за лицата да бъде 10 на сто от събраните от НАП или Агенция "Митници" допълнителни приходи за бюджета при съблюдаване на определени условия, на които подадената информация трябва да отговаря и да се приложи формата на възнаграждението. 

С цел повишаване прозрачността на разплащанията и ограничаването на сектори в сивата икономика се предлагат промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой - от 10 000 на 5 000. Въвеждане на изискването, работодателите от ресторантьорския сектор, които предлагат услуги в заведенията, да изплащат възнагражденията на своите работници и служители задължително по банков път. 

Против се обявиха депутатите от "Възраждане" и от ИТН. Тошко Йорданов: 

"Асен е грозен некадърен лъжец по отношение на плащанията в брой. В Австрия, Германия, Естония, Исландия, Ирландия и Холандия няма лимит на плащанията в брой. В Германия и Австрия сивата икономика е 0.00 не знам колко си, го проверете. В Обединеното кралство няма лимит. Ако някой обаче прави покупка над 10 000 евро, просто известява". 

Йордан Тодоров коментира т.нар. "Донос-борус": 

"Тези финансови стимули са в размер на 10% от допълнителните приходи за бюджета, но трябва да бъдат не по-малко от 100 000 000. Това всъщност е мярката, станала известна като "Донос-бонус". С такива реформи, които се предлагат, потвърждават провала на данъчните служби".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK