Спешните отделения ще станат "малки пироговчета"

снимка: infomreja.bg, архив

През следващата седмица ще бъде представена новата концепция за реформата в Спешна помощ, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от dnes.bg.

Тя уточни, че се предвижда осигуряването на онлайн връзка между екипите в линейките и дежурните лекари в спешното отделение.

Спешните отделения ще бъдат изградени като прототипи на малки спешни болници от типа на "Пирогов" - „малки пироговчета” и всеки един от екипите в линейките ще има връзка с екипа, който е в тези центрове, обясни тя.

"Въвеждането на телемедицината в системата на "Спешна помощ" е обичайна практика за всички високотехнологични болници по света", коментира министър Андреева.

Според нея за първия етап на реформата са необходими 12 млн. лв., които ще бъдат предназначени за преоборудване на линейките. Допълнително ще са нужни още около 10 млн. лв., за които Министерството на здравеопазването (МЗ) ще кандидатства по проект към Фонда за устойчиво развитие на регионите.

Проблем според здравната министърка са кадрите. „Във всички страни от бившия Източен блок - особено в региона на Балканите и Прибалтийските републики, това е много основен момент. Няма как да се спре свободното движение на хора, особено когато имат възможност да работят в други условия и при друго заплащане”, отбеляза д-р Андреева.

Министър Андреева уточни, че до края на март ще бъде готова новата здравна карта. Според предложената методика, тя ще бъде със задължителен характер и ще е старт в промяната в болничната помощ, уточни тя.

Предвижда се да бъде преразгледан и оптимизиран броят на болничните легла в отделните региони - според потребностите, броя на населението и вида заболеваемост. На тази база НЗОК ще сключва договорите със съответните здравни заведения, каза министър Андреева.

Министърът на здравеопазването посочи, че въвеждането на диагностично свързаните групи е разписано в план за действие на министерството, но то ще започне не по-рано от 7 или 8 години. По думите ѝ, чисто технически към момента не може да се въведе модел за финансиране на дейност.

„Така че колкото и да са несъвършени клиничните пътеки, в следващите няколко години ще се работи по тях като алгоритми за лечение”, отбеляза д-р Андреева.

По отношение на готвените протести на лекарите тя каза, че лекарите ще обсъждат дали са приемливи за тях ангажиментите, които Министерство на здравеопазването е поело.

Те касаят обезпечаване на финансовия ресурс за заплащане на дейността на 100% за месец септември, за останалите месеци от годината 80%, плюс доплащане до 100% в месец януари.

Във Велико Търново министърът на здравеопазването се срещна с ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и посети отделението по анестезиология и реанимация, както и хирургичния блок.

Пред лекарите тя съобщи, че ще има леко повишаване на ресурса за секторите по интензивни грижи, но те ще останат в рамките на НЗОК. Според нея ангажимент на екипа й е да върне част от медицинските дейности, прехвърлени в НЗОК, отново в МЗ, но през тази година ще бъдат върнати само дейностите, свързани с ваксините и фонда "Ин витро".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//