Спектакълът "Камината" на Маргарит Минков премиерно в Благоевград

Премиера "Камината" - авторски спектакъл на Маргарит Минков, ще представи Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград на 22 октомври от 19 часа.

Спектакълът е посветен на 66-годишнината от рождението на Маргарит Минков и на 16-годишнината от смъртта му, а също и на 60-годишния юбилей на актьора Огнян Спиров.

Пиесата "Камината" е написана през 1990 година, поставяна е в България и чужбина. Тя е част от трилогията "Камината", "Въведение в тяхната картина" и "Втора сряда", които са и последните пиеси, написани от Маргарит Минков.

"Камината" е спечелила Награда за драматургия на САБ през 1991г. „Камината" е метафора на разговорите на човека със самия себе си. Няма високопарни слова и насаждани тези. Въпросът е доколко човек се затваря в собствен свят, в който нещата започват да изглеждат ненормални, а друг път същата тази ненормалност ни се струва естествена.

Посланието е, че ако искаме да променим нещо, просто трябва да намерим и да минем през изхода - през своя изход... С няколко крачки през коридора или към човека до нас... Има моменти, над които зрителят ще се посмее искрено и други, над които ще се замисли - пак искрено, всеки за себе си... според осмислянето на метафорите. "...

В "Камината" действието се изгражда на принципа на билярдните топки. Героите могат да намерят изход само ако бъдат притиснати от обстоятелствата. Спокойно, безпроблемно и "естествено" живее само посредственият човек. Трябва да се научим да търсим опорните точки в себе си, а не в заобикалящия ни свят. Сам, вътре в себе си, от собственото си "аз" човек побеждава света..." М. Минков.

Маргарит Минков е роден през 1947 година в Плевен. Автор е на редица публикации, детски прикази, стихове и драматургични текстове. Бил е драматург в театрите в Сливен и Враца, както и художествен ръководител и директор на Драматичен театър "Сълза и смях" (София).

Автор е на 18 пиеси, играни в цяла България. Някои от тях имат значим отпечатък в театралния живот: "И отново за Моцарт и Салиери" (1979), "Книга на царете" (1980) "Вавилонската кула" (1982), "Жана Д'Арк" (1988), "Камината" (1990), "Въведение в тяхната картина" (1994), "Втора сряда" (1997) и др.

Автор е на книгите: "Приказки за разказване" (1984), "Безкрайна приказка" (1987). Маргарит Минков пише и стихове, които излизат посмъртно в стихосбирката "Пръстен в кладенец" (2000 и 2007).Възстановка: Биляна Дилкова и Огнян Спиров

Сценография: Лили Бенева, Георги Славков

Костюми: Лили Бенева

Участват: Биляна Дилкова, Огнян Спиров

Автор плакат: Кънчо Касабов

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK