Спад на турската лира

Снимка: Централна банка на Турция

Това стана, след като се очерта втори тур на президентските избори в Турция

Националната валута на Турция - лирата - се задържа на двумесечно дъно, а турските държавни облигации, деноминирани в долари, поевтиняха, след като се очерта втори тур на президентските избори в Турция, тъй като никой от кандидатите не успя да получи над 50 процента подкрепа на гласуването вчера, предаде Ройтерс.

Досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган води на първия тур, а според резултатите към момента малко не му достига, за да си осигури нужното мнозинство.

Акциите на турските банки също бяха засегнати в началото на търговията, като основният банков индекс спадна с повече от 8 на сто.

Към 11:33 ч. днес лирата се търгуваше на ниво от 19,65 за долар, след като спадна до 19,70 в по-ранната търговия - най-ниската ѝ стойност, откакто през март достигна рекордните 19,80 за долар след разрушителните земетресения.

Търговията на Истанбулската борса е с 2 процента надолу, след като по-рано през деня спад от цели 6,38 процента задейства механизъм за спиране на търговията.

Деноминираните в долари държавни облигации, емитирани от Турция, спаднаха рязко с над 7 цента, докато петгодишният суап за кредитно неизпълнение скочи със 114 базисни пункта до 606 базисни пункта, според "Стандарт енд Пуърс маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence), което представлява най-високата стойност от ноември 2022 г. насам.

Президентският вот ще реши не само кой ще ръководи Турция и ще определя външната политика на страната през следващите пет години, но и как държавата членка на НАТО с 85-милионно население ще бъде управлявана и как ще се справи с дълбоката криза на разходите за живот, отбелязва агенцията. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK