Соволчани и гости се събраха в двора на възстановения храм "Св. Теодор Тирон" в Соволяно

Снимки: Infomreja.bg

Соволчани и гости се събраха в двора на напълно възстановения храм "Св. Теодор Тирон" в кюстендилското село Соволяно. 

По традиция на днешния Илинден бе раздаден курбан за здраве, който бе осветен от отец Иван Янчовичин.

Местните, които се събраха на общи трапези се радваха на новата придобивка.

"Ремонтът се извърши за 45 дни. Направи се нов покрив, нови мазилки, каменна пътека, каменна чешма, ново осветление. Възстановихме и гробовете на починалите свещеници, които са служили през годините в църквата. Това е един прекрасен храм, на пръв поглед прилича на една малка къща.

Строен е през 1834 година. Има поверие, че е изграден с една торба жълтици на соволчанин, с които са изкупени имотите и е дадена благословията от турския околийски представител тогава за построяване на храма. Иконостасът е от 1850 година. Говори се, че е направен от ученици на Зограф, които са зографисали и църквата "Св. Успение Богородично" в центъра на Кюстендил", каза кметът на Соволяно Пламен Илиев.

По думите му догодина ще бъде направена реставрация на самия иконостас. Има замазани стенописи, които също трябва да се възстановят.

Ремонтът бе извършен с пари от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет - 20 000 лева и 3 700 лева отпусна Община Кюстендил.

Празникът в Соволяно бе уважен от кмета на Кюстендил Петър Паунов, който поздрави домакините за прекрасния ремонт, пожела много успехи, както и младите хора от селото да бъдат учени на вероизповедание.

Курбанът бе осигурен от бизнесмен от село Соволяно.

Празникът бе изпълнен с веселие, а за доброто настроение на присъстващите се погрижи оркестър от Благоевград.

Кметът Пламен Илиев пожела на хората да бъдат здрави, весели, по-снизходителни един към друг, взаимно да се уважават и да бъдат по-смирени.

Селото има 800 жители, и по думите на кмета няма къща, която да не е продадена.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK