"Сова Харис": Радев има шанс да спечели на първи тур с над 56%

Снимка: Bulgaria ON AIR

Другите кандидати не могат да излязат извън партийната подкрепа

Румен Радев има шанс да спечели втори мандат още на първия тур, ако изборите бяха днес. Настоящият президент продължава да е фаворит, нещо повече, подкрепата за Рудев - Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур.

Към момента кандидат-президентската двойка печели доверието на над 56% от решилите да гласуват. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

Втори е подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков с 23,5 на сто. Мустафа Карадайъ и Лозан Панов биха спечелили съответно 7,1% и 6,8% от гласовете.

Според "Сова Харис" основните кандидати - Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ, не успяват да излязат извън рамките на подкрепата на партиите, които стоят зад тях. Периодът за налагане на техните кандидатури се оказа твърде кратък и засега мажоритарно те не стоят убедително.

Ако има балотаж, съперник на Румен Радев ще бъде кандидатът на най-масовата партия ГЕРБ. Обявената от ДПС подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков ще предизвика вълна от страна на привържениците на патриотичните партии и тези на промяната.

При гласуването на втори тур в общественото мнение ще се възстанови разделението промяната срещу статуквото. Предварителните резултати показват, че на този терен Румен Радев остава фаворит в съотношение 2:1. Според изследването настоящият държавен глава би получил 67% срещу 33% за проф. Герджиков. /Dnes.bg/

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK