Социалистите от Благоевград почетоха загиналите партизани край Лисия

Снимки: БСП-Благоевград

Гост на събитието бе най-младият евродепутат от БСП - Цветелина Пенкова

Общинският съвет на БСП в Благоевград отбеляза 76 години от сражението в местността Лисия, при което загиват 13 партизани от Горноджумайския отряд "Никола Калъпчиев" в антифашистката борба през 1944 година.

Гост на събитието бе Цветелина Пенкова, която е най-младият евродепутат от БСП, както и общинският съветник от групата на „БСП за България“ в Благоевград - Иван Станчев.

„Българската история е пазителка на нашите дела, свидетел на миналото, пример за настоящето и предупреждение за бъдещето. Тези, които не познават миналото, не могат да разбера истинския смисъл на настоящето и целите на бъдещето“- с тези думи се обърна председателят на БСП-Благоевград – Любен Милев, към десетките социалисти, събрали се край местността Лисия. 

Милев припомни как започва славната, но и трагична история на младите момчета и момичета, намерили своята смърт в местност при селата Дренково и Лисия. Той разказа, че походът към безсмъртието започва през месец октомври на далечната 1943 година, когато 13 партизани преминават на десния бряг на река Струма, за да повдигнат духа и да окуражат населението от Влахина и Лещенската планина.

Но този поход приключва на 29 януари 1944 година, когато в неравен бой с жандармерията падат убити командирът на отряда Арсо Пандурски, Веса Бараковска, Ванюша Валчук, Анка Поповска, Стою Филипов, Стоимен Календерски, Борис Захов, Стефка Филипова, Асен Чаушки и други партизани.

„Днес, когато ние от БСП сме единствената опозиция на сегашното корумпирано държавно управление, единствената партия, която е единна и целеустремена към управлението на страната, повече отвсякога имаме нужда да съберем духовната енергия от това свято място. Имаме нужда да вървим напред към по-добро бъдеще на България!“ – с тези думи заключи своето слово председателят на БСП - Любен Милев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK