Социалисти от Пиринско се включиха в протеста срещу повишените цени на водата

Снимка: Infomreja.bg

Днес пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) София, председателят на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова, поведе бунт срещу повишените цени на водата.

„Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима е от концесионера си. Сега отчитат фискални показатели, но не отчитат реалностите на живота. Увеличиха тока, парното, топлата вода, газта. Днес ще увеличат за пореден път и водата. Но не отчитат, че доходите на хората не стигат. Не отчитат, че пенсиите се увеличиха само с 2%, минималната заплата само с 50 лв., а някои от храните на пазара се увеличиха с до 80%. В този момент тече заседанието, в което КЕВР ще вземе решение за увеличаване на цената на водата от 3 до 30%. Събрахме се, за да кажем - не може да се живее повече така! Правителството на Бойко Борисов провежда политика на геноцид спрямо българския народ” – бе категорична Нинова.

Тя обвини управляващите за спирането на лекарствата на онкоболните за 20 млн. лв., но и обясни, че в същия ден те са раздали на тъмно 700 млн. лв. за ТОЛ система и пътища.

„ТОЛ система, за която още няма договор. Защо? Защото от там могат да крадат. Над 10 млрд. лв. годишно се крадат в държавата, но няма 25 млн. лв. за онкоболните и за последната им надежда за живот. Кой раздаде националните богатства на такива концесионери като Софийска вода?", заяви лидерът на социалистите.

Народните представители от Пиринско – Николай Бошкилов и Богдан Боцев, също взеха участие в протеста. Те бяха категорични, че чистата питейна вода е човешко право!

Най-голямо се очаква да е увеличението на цените в Ямбол – с 20% до 2.78 лева за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лв. В София водата се планира да поскъпне с 9.5% до 2.36 лева за куб.м; в Бургас – 8.7% до 2.77 лв./куб.м; в Силистра – с 6.5% и ще стигне 3.29 лв.; в Монтана – с 6.4%, или 2.89 лв./куб. м; в Русе – 6.2% до 2.78 лв./куб.м; в Перник – 5.8% до 2.29 лв.; в Смолян – с 4.5% до 2.35 лв./куб м. Увеличена ще бъде цената на питейната вода и в Шумен – с 3% до 3.32 лв./куб.м; в Пловдив – с 2.9% до 2.20 лв., във Варна – с 2.7% до 3 лв/куб.м; в Кърджали - с 2.8% до 2.43 лв./куб.м и в Сливен – 2.05% до 2.5 лв.

Протестът продължи и пред Министерски съвет, където протестиращите не спираха да скандират „ОСТАВКА” и да развяват плакати с облика на министър-председателя на Републиката с надпис „Бойко, ти си гола вода!”.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK