Социален играч или хазартно зависим?

Снимка: Infomreja.bg, архив

Професионалните играчи са най-рядката форма на комарджия и се придържат към игрите с умения

Има три най-често срещани профила, според които се различават феновете на хазартни игри, които залагат с истински пари:

  1. професионален играч
  2. социален
  3. пристрастен

Имайте предвид, че последният в повечето случеи е с убеждението, че е социален или професионален играч.

В интерес на истината, професионалните играчи са най-рядката форма на комарджия и се придържат към игрите с умения (покер например). Те не разчитат на голият си късмет за да спечелят пари. Професионалните играчи имат значителен контрол над времето, парите и енергията, които инвестират в хазартна дейност. Причината, поради която тези играчи биват наречени професионални, се дължи не само на уменията и самоконтрола с които се отличават. Често, спечелените от игри суми са техеният главен източник на доходи, т.е. това е тяхната „основна“ работа.

Социалните играчи считат хазарта за форма на развлекателна дейност и поддържат пълен контрол върху времето, парите и енергията, които харчат по време на игра. Те смятат, че парите, които харчат под формата на залози и игри са цената, която заплащат за своето забавление. Това е и най-често срещаната форма на играчи. Те са наясно точно с какъв бюджет разполагат за игри, както и не се впрягат много ако не спечелят. Ако искате да играете за развлечение онлайн, можете да намерите повече информация тук.

Какво представлява хазартната зависимост?

Проблемният хазарт включва непрекъснатото участие в хазартните дейности, въпреки негативните последици. Комарджиите могат да имат проблем, без да са изцяло извън контрол. Проблемният хазарт е всяко хазартно поведение, което нарушава по някакъв начин живота ви. Ако сте обсебени от хазартни игри, прекарвате повече и повече време в хазартна дейност, и харчите все повече пари за залози, то най-вероятно имате проблем с хазарта.

Хазартната зависимост е разстройство в контрола на импулсите, при което страдащите не могат да контролират импулса за хазарт, въпреки факта, че това създава проблеми в техния живот, както и в този на техните близки. Всички зависими от хазарт са проблемни играчи, въпреки, че не всички проблемни играчи страдат от хазартна пристрастеност.

Признаци на зависимост

Дори и да няма очевидни симптоми или физически признаци за пристрастяване към хазарт, както има при други видове зависимости (като наркотици и алкохол, например) има някои червени лампи, които сигнализират за проблем:

  • Усещане за необходимостта да залагате скришно.
  • Покачване на адреналин при залагания с големи суми
  • Използване на хазарта като начин за бягство от житейските предизвикателства
  • Залагане, дори когато без пари и трупане на дългове
  • Имате семейство и приятели, които се притесняват, че сте хазартно зависим
  • Продължавате да залагате, въпреки последствията.
  • Имате поведенческо нарушение и променливо настроението

Причини

Често много фактори допринасят за хазартната зависимост, включително биологичен, генетичен и екологичен фактор.

Пристрастените към хазарта могат да забележат, че се чувстват отчаяни по отношение на пари, получават тръпка при залози с големи суми, търсят социалния статус на успешен играч и имат честа смяна на настроението и нестабилно поведението, които допринасят, или са резултат от тяхната хазартна зависимост.

Лечение за хазартна зависимост

Подобно на другите зависимости, прекъсването на цикъла на хазартната зависимост може да бъде много трудно. Чувството, че може да успеете да върнете парите, които сте загубили, може да подхрани проблема. Въпреки че отказът от хазарт не е лесен, може да се направи. Има три основни метода за подпомагане при справянето с хазартната зависимост. Те включват:

Психотерапията, включително когнитивно-поведенческата терапия, която се фокусира върху преподаването на умения за промяна на мислите и поведенията, които водят до хазарт.

Медикаменти като антидепресанти и стабилизатори на настроението могат да бъдат полезни при наличие на други психиатрични разстройства, които съпътстват проблема с хазарта, като депресия или обсесивно-компулсивно разстройство. Разбира се, това може да бъде остановено само и единствено от доктор, специалист в тази област, спрямо индивидуалният случей.

Групи за самопомощ могат да бъдат изключително полезна част от лечението.

Първата крачка към успешно справяне с всеки вид зависимост е признаване на проблема и получаване на професионална помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK