Снежна блокада в почти цяла България

Снимка: Infomreja.bg

От полицията апелират да се пътува само в крайни случаи

Почти в цялата страна движението е затруднено. Има навявания, поради което в много населени места се затварят участъци, за да бъдат изчистени.

Това съобщи инсп. Мария Ботева от СДВР в ефира на Нова телевизия.

От полицията апелират да се пътува само в крайни случаи. Опасности се крият не само за водачите, но и за другите участници в движението, подчерта Ботева.

От ветровете и снегонавяванията има много изпочупени дървета. Внимавайте, когато се движите по тротоарите и къде паркирате колите си, призова още инсп. Ботева. Над 800 са сигналите за паднали дървета и клони заради лошото време в София.

От ЕРМ Запад информират, че са регистрирани редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение в резултат на тежкия сняг и силния вятър. Множеството паднали дървета и клони са скъсали проводници, счупили са золатори и са съборили стълбове.

Поради аварии на захранващи електропроводи високо напрежение към 8:30 часа сутринта без захранване са 7 подстанции, част от електропреносната мрежа. ЕРМ Запад мобилизира 300 аварийни екипа, сформиран е и кризисен щаб.

Има и бедстващи хора. Семейство с деца е блокирано в кола преди прохода "Шипка". Екипи на пожарната със снегорини се опитват да стигнат до тях вече трети час. Автомобилът на семейството е затрупан под снежни преспи.

На прохода "Шипка" има много паднали дървета, снегонавявания и преспи над два метра. Преминаването през участъка е невъзможно.

Движението по АМ "Тракия" вече е пуснато, след като бе ограничено, за да може да минат снегопочистващите машини.

Временно движението по АМ "Хемус" в област Варна е ограничено за тирове над 12,5 т поради силен снеговалеж, за извършване на снегопочистване. Движението при "Петолъчката" в посока Котел в област Сливен също е ограничено, за да се почисти пътя.

Котленският проход се затваря поради снегопочистване.

Поради авария в електрозахранването няма осветление в двата тунела на АМ Струма Блатино и Кочериново.

Вятър духа в почти цялата страна. Дъжд вали в област Търговище, София, Бургас, Благоевград, Силистра, Габрово, Кърджали и Варна.

Сняг вали в областите: Плевен, Враца, Шумен, Добрич, Варна, Ямбол Пазарджик, Хасково, София, Русе, Кърджали, Перник, Смолян, Габрово, Кюстендил, Видин, Сливен, Ловеч, Велико Търново, Бургас, Пловдив Благоевград, Силистра и в района на Омуртаг, Антоново и проход Петрохан.

Пътните настилки са предимно мокри, по високите и усойни места, заледени и обработени за движение при зимни условия.

Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в проход "Шипка", а до 100 м в проход "Република", Павел Баня, Гурково, Мъглиж. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//