Словашкият премиер Роберт Фицо си има лична причина да не харесва Украйна

Снимка: БТА

Той директно обвини Украйна, че има вина за войната

Първата "газова война" между Русия и Украйна се случи през зимата на 2009 година. Тогава Москва обвини Киев, че отбива от транзита за Европейския съюз (ЕС) и до изясняване на ситуацията "Газпром" спря доставките за Европа. Тогава всичките доставки минаваха през Украйна, а страните от ЕС нямаха никакви алтернативи, освен държавите със собствен добив.

Словакия беше една от най-тежко засегнатите - страната губеше по 100 млн. евро на ден от затворените предприятия, домакинствата бяха в риск да останат без отопление през януари. Тогавашният премиер Роберт Фицо се обърна към своите колеги - Владимир Путин, тогава премиер на Русия, и Юлия Тимошенко с искане да прекратят спора и страданието на Европа, припомня европейското издание Politico.

На 14 януари 2013 година, седмица след спирането на доставките на руски газ в Европа, делегация, водена от Фицо, пристигна в Киев. Премиерът обаче и трябваше да чака три часа, докато бъде приет от Юлия Тимошенко. Когато влизат в залата, където ще се проведе срещата, Фицо с изненада открива, че вътре са и представители на медиите и украинският премиер използва момента, за да го обвини, че взима страната на Москва в този казус.

"Ужасно неприятна ситуация - Фицо беше бесен. Това беше катастрофа", разказва днес словашки държавен служител пред Politico. Той допълва, че словашкият премиер е бил унижен по време на тази визита.

Следващата спирка на Фицо в опитите да пусне газа за Европа тогава е Москва. За разлика от Тимошенко, руският премиер Владимир Путин посреща своя словашки колега с пищна церемония в Кремъл.

Оттогава Роберт Фицо съвсем открито заема позиции срещу Украйна, разказва анализаторът Александър Дулеба от Асоциацията за външна политика на Словакия. "Всичко е лично", казва той и допълва, че бившият премиер, чиято партия спечели последните парламентарни избори в Словакия, винаги е твърдял, че Киев няма нужда от подкрепата на Словакия.

Говорител на Юлия Тимошенко, която в момента е депутат във Върховната Рада, коментира, че тя не може да сподели подробности от тази среща преди почти 15 години.

Но това не е единствената грешка на Киев в отношенията със Словакия, смята Politico. Няколко дни по-късно в Киев е и президентът на страната Иван Гашпарович и разговаря с тогавашния президент на Украйна Виктор Ющенко, който първоначално го уверява, че "Нафтогаз" ще възстанови потоците от газ към Словакия. Но малко преди разговорите да бъдат оформени в споразумение, ръководителят на украинската газова компания ги уведомява, че това няма да стане.

На 20 януари Тимошенко и Путин се споразумяха и газът отново потече към Европа, но в Словакия остана неприятно впечатление от поведението на политиците в Киев. Дори и днес има недоверие към украинците, допълва източник на Politico.

Войната, която започна Русия в Украйна, направи Словакия един от най-близките съюзници на Киев. Страната даде свои системи за защита С-300, цялата си флотилия от МиГ-29, както и въоръжение, отчитайки че Украйна е "преградата" за Русия срещу тях самите. Но в последния месец позицията на Братислава се промени коренно - партията на Роберт Фицо дойде на власт, повтаряйки позицията, че конфликтът трябва да бъде решени по дипломатически път, а не с изпращане на още оръжия.

Роберт Фицо не спря дотук - той директно обвини и Украйна, че има вина за войната. "Войната в Украйна не започна преди година, а през 2014 година, когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск", каза Фицо. Именно това е и тезата на Русия и мотивът за започване на т. нар. от Москва "специална военна операция".

Макар и победител, партията на Фицо Smer ("Посока") има само 23,4% от гласовете и ще управлява в коалиция с още две партии. В Словакия обаче признават, че този изборен резултат показва настроенията на хората и служебното правителство спря военната помощ за Украйна. Позицията беше потвърдена и от сегашния президент Зузана Чапутова, която малко по-късно все пак написа в социалната мрежа X (Twitter), че военната помощ за Украйна трябва да продължи, защото тя е от значение за сигурността на Словакия. /Investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK