След ужасяващия взрив: България помага на Румъния

Снимка: iStock

Настаняват 17 от ранените в наши болници, те са с над 50% изгаряния

Част от пострадалите при тежкия инцидент в Румъния ще бъдат приети в болници у нас, това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Христо Хинков във връзка с огромните експлозии на бензиностанция до Креведия, съобщава Телеграф.

"Готови сме да окажем помощ на 17 от ранените. Осигурени са специалисти, апаратура и леглова база, сформирани са екипите на Спешна помощ, за да осигурят транспортирането им до болниците", гарантира здравният министър.

По думите му пострадалите може да бъдат транспортирани с хеликоптери, след като бъдат стабилизирани и състоянието им позволява да пътуват до България. 

Седем от пострадалите могат да бъдат настанени във ВМА- Варна, шестима - в "Пирогов" и по двама в частни болници в Пловдив и в Русе.

Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50 на сто изгаряния, добави проф. Хинков. "Една от най-тежките травми е тази при изгаряне, болките са неописуеми, смъртността е много висока, особено когато е над 50%, а при 70% е почти сигурно. Всичко зависи от човека, има случаи, при които може да бъдат спасени", допълни той. 

По последни данни двама души са загинали, а десетки са ранени при експлозия и пожар в станция за втечнен петролен газ пропан - бутан в Креведия

снощи, като повечето от тях са служители на Министерството на вътрешните работи: пожарникари, полицаи и жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации в Румъния, цитирани от новинарския сайт Зиаре. Изданието уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK