След среща с Тръмп във Флорида Виктор Орбан го подкрепи за нов президентски мандат

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според него само завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан, десен националист, изрази своята подкрепа за връщането на дългогодишния си съюзник Доналд Тръмп в Белия дом, предаде Ройтерс.

Двамата се срещнаха във Флорида късно снощи.

Бившият президент на САЩ и малка група близки негови съветници разговаряха с унгарския премиер в резиденцията на Тръмп Мар а Лаго, казаха информирани източници пред телевизия Си Ен Ен.

Един от тях описа срещата като "социална" без дневен ред, а друг я нарече "приятелска".

Тръмп и Орбан са обсъдили "широк кръг въпроси, засягащи Унгария и САЩ, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защита на суверенитета на всяка държава", се казва в изявление на предизборния щаб на вероятния кандидат на Републиканската партия на президентските избори в Съединените щати през ноември.

Унгарският премиер отдавна е в противоречие с партньорите си от Европейския съюз по редица проблеми, включително отказа му за изпращане оръжия за Украйна и поддържането на икономическите връзки с Москва, дори след като руските въоръжени сили нахлуха в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Орбан каза след срещата, че само завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна.

"Имаме нужда от лидери в света, които са уважавани и могат да донесат мир. Той е един от тях! Върни се и ни донеси мир, г-н президент!", написа Орбан в публикация в социалната мрежа "Екс".

Унгарският премиер, на когото се възхищават много консерватори в Съединените щати, се възхищават заради твърдата му политика по отношение на имиграцията, подкрепата за семейството и гласната позиция в полза на националния суверенитет. Той каза на видеозапис, публикуван на страницата му във "Фейсбук", че по време на мандата на Тръмп от  2017 до 2021 г. е имало мир в Близкия изток, а също и в Украйна. Ако Тръмп беше преизбран през 2020 г., войната в Украйна нямаше да я има, изрази увереност той.

Орбан редовно влиза в спорове с ЕС заради антимигрантските си кампании и действия за поставяне на съдебната система, неправителствените организации и медиите в Унгария под плътен държавен контрол, което според критиците руши демокрацията в страната.

Той се противопостави и на санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки че досега не им е налагал вето, и блокира за известно време през декември решение на ЕС за предоставяне на нова помощ за Украйна, но в крайна сметка даде съгласието си в началото на тази година, отбелязва Ройтерс./БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK