След среща при Борисов за катастрофите: Слагат камери и колани в обществения превоз

Снимка: Министерски съвет

Нови мерки по пътищата ще засилват контрола на движение, за да се предотвратят тежки катастрофи. Това стана ясно от извънредната среща при премиера Бойко Борисов, свикана заради катастрофата край с. Микре, в която загинаха 9 души.

В наредби ще се задължат в най-кратки срокове всички превозни средства, които изпълняват обществен превоз, да се оборудват с видеорегистратори – камери, които заснемат в реално време периметъра извън превозното средство, тоест цялата пътна обстановка и биха могли да бъдат в голяма полза на МВР, ако се стигне до инциденти. Това ще са едни своеобразни „черни кутии“, каза на брифинга транспортният министър Ивайло Московски.

В автобуси и микробуси ще се сложат и колани, като Московски уточни, че няма да има ограничения на годините на превозните средства, но ще приложим изискване за евростандарт за технически характеристики с най-съвременните системи за безопасност“, отбеляза още той.

МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч.

Такива места има на 66-ти км на магистрала „Марица“ и на други места, каза вътрешният министър Валентин Радев на брифинга след извънредната среща в Министерски съвет, съобщи „Фокус“.

„МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата“, заяви Радев.

„Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството“, посочи министърът.

„От 1000 жертвите по пътищата в България намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. 
Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката“, обясни Валентин Радев.

„Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината. Промените в Закона за движение по пътищата и Закона за МВР малко бавно, но да окажат своето влияние това число да намалява, жертвите по пътищата да не са толкова, да достигнем нивата до 600, ако може и надолу“, допълни той.

„До 2020 година трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа“, уточни вътрешният министър.

„Всеки министър и главният секретар на МВР докладваха какво може да се направи, как може да продължи в добра посока работата на институциите, за да намалим натиска върху нарушителите, за да няма такива случаи“, каза още вътрешният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Дедо21:11 - 19.11.2017
Тия папуаси на снимката май умуват нещо, но са много далече от истината!Катастрофите ще се увеличават!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK