След решения на съда: Отнеха колите на 4-ма „весели водачи“, други 5-ма плащат стойността им

Снимка: Infomreja.bg

Решенията са на Районен съд – Кюстендил и Районен съд - Дупница

С решения на Районен съд – Дупница и Районен съд – Кюстендил, след влизане в сила на промените в Наказателния кодекс / 04.08.2023 г. / и на основание чл. 343б, ал.5, до момента в полза на държавата са отнети 4 МПС, съобщават от пресцентъра на съда. За други 5, водачите извършили престъпление по чл. 343б - управлявали МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, са осъдени да платят в полза на държавата левовата равностойност на лекия автомобил, с който е извършено престъплението.

/ Съгласно цитираната разпоредба на чл. 343б, ал. 5 от НК, в случаите по чл. 343б, ал. 1-4 НК, съдът отнема в полза на държавата МПС, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик е длъжен да присъди равностойността му. /

Районен съд – Кюстендил е отнел в полза на държавата лек автомобил „БМВ 325Д“, след одобрено споразумение, с което подсъдимият, 25- годишен кюстендилец се е признал за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол – 1 , 50 промила. За това престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, той ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 10 месеца. РС – Кюстендил отнема в полза на държавата лек автомобил „Рено Меган“, собственост на 54- годишен кюстендилец, който го е управлявал след употреба на алкохол, с концентрация 1 ,78 на хиляда. Обвиняемият се е признал за виновен и търпи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Той е лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца.

20- годишен кюстендилец ще изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за общ срок от 18 месеца, след като се призна за виновен в управление на МПС след употреба на наркотични вещества, в изпитателния срок на присъда от Окръжен съд – Кюстендил за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Районен съд – Кюстендил присъжда в полза на държавата равностойността на лекия автомобил - „Фолксваген Голф“, съгласно съдебно – оценителна експертиза, а именно: 2 350 лв. Гражданин на Република Северна Македония се призна за виновен в управление на лек автомобил „Фолксваген Голф“, собственост на кюстендилец след употреба на алкохол – 1 47 на хиляда. Той ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години, както и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 година.Съдът присъжда в полза на държавата равностойността на лекия автомобил – 1 528 лв.

Районен съд – Дупница, след одобрено споразумение и присъда отнема в полза на държавата два леки автомобила, послужили за престъпление по чл. 343б от НК. 35- годишен жител на гр. Благоевград е признат за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол. Наложено му е условно наказание „лишаване от свобода“ за срок 4 месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Съдът отнема в полза на държавата лек автомобил „Фолксваген Голф“. Съдът отнема в полза на държавата и лек автомобил „Фолксваген Пасат“, собственост на 32- годишен жител на община Бобов дол, който се призна за виновен в управлението му след употреба на наркотични вещества. Той също ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

77- годишен дупничанин търпи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, след като се призна за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол – 1, 59 промила. Той е осъждан три пъти за идентично престъпление. Съдът присъжда подсъдимият да плати в полза на държавата сумата от 5 600 лв., представляваща паричната равностойност на МПС - „Сузуки Витара“, придобито по време на брака му. Районен съд – Дупница одобри споразумение и наложи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 г., по отношение на 48- годишен дупничанин, който се призна за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол.

Съдът присъжда, обвиняемият да плати в полза на държавата левовата равностойност на „Ауди А6“, послужило за извършване на престъплението, а именно - 3000 лв. 39- годишен жител на Община Кочериново, който се е признал за виновен в управление на МПС след употреба на наркотични вещества, след определение на РС - Дупница ще плати в полза на държавата 850 лв., паричната равностойност, след оценително експертиза на лек автомобил „Фиат Пунто“, послужил за извършване на престъплението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK