След пророчески сън: Бивш кмет издигна 15-метров кръст над родното си село Петрелик

Снимки: Личен архив

15-метров кръст грейна над хаджидимовското село Петрелик. 

Християнският символ бе монтиран от група вярващи ден преди празника Кръстопоклонна неделя, която е третата от Великденските пости. 

Според църковния календар празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва на 3 април, в който християнската общност от целия свят извършва специално поклонение на един от най-ярките си символи - а именно светия и животворящ кръст Господен.

Християнската светиня над хаджидимовското село Петрелик бе монтирана на най-високото било в местността „Света Петка” след пророчески сън на бившия кмет на селото - Петър Дамянов, в който му било казано, че трябва да се издигне кръст над населеното място.

В съня на Дамянов дори му било фиксирано точното място къде да бъде поставен кръста - в местността "Света Петка", която се намира точно над селото. 

Според старите предания, хълмът, където е поставен величественият християнски символ, е бил обитаван още от древността. Легенда разказва, че на същото място е била намерена стара икона, което показва, че местността навремето е била населена с християни. 

Идеята за издигането на кръста е подета от група жители на селото и района. С проектирането му се заел Румен Синанов, а с материали и доброволен труд се включили и мюсюлмани от района.

В двора на местната църква бившият управник на Петрелик Петър  Дамянов лично сглобил 15-метровия кръст и събрал приятели и техника за неговия монтаж на посоченото му в съня място. 

Така, с общи усилия, труд и дарения, сънят на бившия кмет на селото Дамянов е изпълнен, а монтириният кръст, който е с ЛЕД осветление, вече пази пограничното село от лоши поличби и затвърждава вярата, единството и християнството сред местното население. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK