След 33-годишно прекъсване ФК „Спортист“ пише нова история

Снимки: ФК "Спортист" - Падеш

Ентусиасти възродиха футболния отбор в Падеш, целта им за догодина – А регионална група

Група ентусиасти възстанови футболния отбор в благоевградското село Падеш.

След 33-годишно прекъсване ФК „Спортист“ пише нова страница в историята си, със силен старт, здрави битки на терена и хъс за победа във всеки мач.

Инициатор е падежанинът Кирил Цацов, който е и наставник на отбора. Идеята му за възстановяване на местния футболен тим „прегръщат“ шестима негови съмишленици.

Всички заедно основават неправителствена организация в подкрепа на ФК „Спортист“ и дават мъжка дума всеки да помага с каквото може, за да върви отборът напред.

Малко предистория

Преди години Кирил Цацов се прибира от чужбина, където за известно време живее и работи, и решава да започне със създаването на отбор по мини футбол в Благоевград.

Така се появява ФК „Maska Lens“ – кръстен на името на фирмата, която и днес е сред основните спонсори на футболния клуб.

ФК „Maska Lens“ се справя учудващо добре и трупа успех след успех, за да се изкачи в класацията до най-добрия отбор по мини футбол за Благоевград.

Началото в аматьорския футбол

След завидните постижения на ФК „Maska Lens“ Кирил Цацов надгражда отбора и преминава към аматьорската лига. Появява се ФК „Спортист“. Проектът на Цацов е подкрепен от още шестима души – всичките са приятели, обединени от страстта към футбола.

Четирима от тях са от Падеш – Кирил Цацов, който е старши треньор; Благовест Стоицов, който през настоящия мандат е общински съветник от БЗНС в благоевградския парламент, бившият кмет на селото Георги Бежански и Красимир Кьосев.

Списъкът е допълнен от Валери Николов, Светослав Александров – бивш футболист, и Красимир Николов – представител на фирмата спонсор „Maska Lens“.

Като длъжности: Кирил Цацов е старши треньор, Валери Николов и Светослав Александров са помощник-треньори, а Георги Бежански е технически директор.

Къде на майтап, къде на шега, шестимата приемат поканата на Цацов и миналото лято НПО-то вече е основано. Идеята е да се стартира в групата още през септември.

„Първата година нямахме абсолютно нищо. Тръгнахме наистина с ентусиазъм. Всичко си осигурихме сами и от спонсори. Бизнесменът Иван Хамбарджийски ни дари топки, Калоян Ханджийски – вода, „Maska Lens“ ни плати екипите, което бе най-тежкото перо. А самото издържане на отбора поехме ние, седмината“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Валери Николов, който освен помощник-наставник е и пиар на клуба.

250-300 лева струва едно домакинство на „Спортист“ на базата в Падеш, което осигуряват членовете на неправителствената организация. Те поемат превоза и транспортните разходи и по гостуванията, всяко от които е около 150-200 лева.

Футболистите на ФК „Спортист“

Повечето момчета са от Благоевград. 4-5-ма са от Падеш. ФК „Спортист“ е с пълен състав футболисти, разполага и с резерви.

„Много добър колектив, задружен. Първите четири кръга стартирахме зле, без никаква победа, дори и равен нямахме. После помолих Веселин Стойков – бивше орле, да дойде да играе при нас, защото се познаваме, и той се отзова. Дойде Веско и за кратко сплоти отбора. Имаме доста млади момчета, повече от половината, на което залагаме като цяло“, разказва Валери Николов. И още:

И направихме едно отборче хем с опитни, хем с млади футболисти. Приятно изненадан съм от терените, които са доста прилични. Момчетата играят задружно и последните 9 мача нямаме загуба, като в момента делим третото място с отбора на село Рилци. Повечето отбори в тази лига са от Санданския регион. Само ние и Рилци сме от Благоевград. Радваме се на добра фенска подкрепа. Всеки домакински мач имаме между 100 и 200 души привърженици. И на гостувания имаме публика – има една групичка, която пали колите и идва с нас.

Издръжката

От ФК „Спортист“ – Падеш, се надяват през следващата година да получат някаква подкрепа от страна на Община Благоевград. Издръжката на клуба е 7 000 лева годишно.

„Тази година я избутахме, останаха малко мачове до края на сезона, но предвид пандемията от COVID-19 – неизвестните са много. През 2021 година обаче, ще имаме възможност да се изкачим в по-горна група. Това ще го стане ясно на по-късен етап. Решението ще вземе наставникът Кирил Цацов“, споделя помощникът му Валери Николов.

Радостното е, че момчетата не взимат пари. Когато Цацов сформираше отбора, имаше футболисти, които поискаха да играят срещу пари, но ние сме аматьорски отбор и нямаме възможност да им плащаме. Имаме дребни поощрения за тях, но дотам. Нашите футболисти играят за удоволствие, за идеята, за каузата, заради нас, заради самия колектив, а това е най-ценното!

Абсолютно безвъмездно ни е дадена базата на Падеш, която е с две игрища и е уникална. Тя се направи по времето на предишния кмет Атанас Камбитов, който също е падежанин. Благодарим на общинското предприятие „Спортни имоти“ за това, че ни я предостави. Спокойно може да се каже, че базата в Падеш е по-добра от тези на отбори във В и Б група. 

На последния мач на ФК „Спортист“ срещу ФК „Левуново“, дежурният делегат споделил пред падежани, че този мач е за много по-високо ниво.

Именно такава е и целта на ФК „Спортист“ – догодина в А регионална група!

Футболни хора сме, затова го правим!

И докато извънредното положение замрази спортния живот, спря всички първенства, срещи и дори тренировки, то фейсбук страницата на отбора от Падеш продължава да е жива. Там върви рубриката „Въпрос по желание“, която поддържа духа и на състезателите, и на феновете. В нея са представени всички футболисти на ФК „Спортист“.

„Като цяло нас футболът си ни влече. Футболни хора сме, затова го правим! Всичките 7 човека сме играли футбол. И доскоро се събирахме да поритаме, преди да въведат строгите мерки и социалната изолация. Хората ни се радват, а и ние се забавляваме. Удряме го засега на еуфория, но бъдещето е пред нас“, категорични са ентусиастите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK