След 14 години пуснаха водата на Дранговата чешма

снимки: БСП

Родолюбиви младежи заедно с депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова почистиха паметника на полковник Дрангов, намиращ се в едноименното петричко село.

Акцията бе част от инициативата за възстановяване на паметниците в Благоевградско по случай 100-годишнината от Освобождението от турско робство на Пиринския край.

Паметникът на полк. Дрангов е поставен през 1982 година. На метри от него се намира Дранговата чешма, осветена тържествено на 16 април 1916 г.

„Паметникът е в окаяно състояние и се намира в частен имот, но с усилията на кмета и разрешението на собственика успяхме да пуснем водата, която, по думи на жителите, не е текла от 1998 г.”, каза Корнелия Нинова и допълни, че предстои още работа по паметника.

„Разполагаме със снимка от водосвета на чешмата и ще я възстановим точно както е изглеждала през 1916 година”, каза още Нинова.

Полковник Борис Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в град Скопие. Паднал за свободата на Македония на Завоя на Черна на 28.05.1917 година.

Повече за полковник Дрангов, както и уникален снимков материал, са поместени на сайта, който е част от инициативата  „Светите места на Македония”.

 

снимки: БСП
снимки: БСП
снимки: БСП

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK