След 12 години в неизвестност: Задържаха в Узбекистан осъдения за убийството пред дискотека „Соло”

Снимка: Infomreja.bg

Той отишъл с фалшив паспорт на летището в Ташкент

Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 01.03.2023 г. е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г.

Той е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор за това, че на 18.04.2009 г. в гр. София умишлено е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит умишлено да умъртви К.Д., като деянието е извършено по хулигански подбуди (убийствата близо до дискотека „Соло“, гр.София). При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния. На 02.04.2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд като е наложено наказание „доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС.

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 г.  при проверка на „изход“ с полет за Истанбул, Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани  компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа, съобщават от държавното обвинение

Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан, чрез Дирекция „Международно оперативно  сътрудничество“ при МВР.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK