Славов сигурен, че е постигнато съгласие за промяна в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че основното е да се търси широкото съгласие

Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и историческата традиция. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов по време на участието си в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. Народните представители и конституционалисти обсъдиха проекта за промени в Конституцията, внесен от ПП/ДБ, пише news.bg.

Той обясни, че основното е да се търси широкото съгласие, което да отразява и съгласието в обществото за промените в Конституцията. Славов смята, че е постигнато съгласие за конституционните реформи по няколко големи въпроса: разделянето на ВСС на две със спазването на адекватния баланс с професионална и парламентарна квота, реформа на функциите и правомощията на главния прокурор, достъпът на гражданите до Конституционния съд и въвеждане на някакви стандарти за работа на служебните правителства на президента.

Славов е радостен, че партиите заявяват готовност да развият съгласието си в конкретни конституционни текстове. През есента трябва да има достатъчно добър и структуриран обществен дебат, очаква правосъдният министър.

Министерство на правосъдието ще подкрепи работата на Комисията по конституционни въпроси в парламента относно конституционните промени.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Радомир Чолаков очаква просветена дискусия относно проекта за промени в Конституцията. На всяко следващо заседание на комисията ще бъдат поканени представители на съдебната системата. За да се открие конституционната процедура, следващите дни ще бъде внесен общ законопроект, уточни Чолаков и добави, че нищо не е решено, докато не бъде решено.

Проектът, който ще бъде внесен ще е стартиране на същинския разговор, а не като нещо, което ще бъде решено, категоричен бе Чолаков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK